Berehat seketika dari berBDR. Ada yang sudah masuk dapur untuk masak hidangan tengahari? Amie dah siap masak tapi hidangan kelmarinlah...hihihiiii!
Kelmarin tak sempat buat entri, jadi tunda ke hari ini. Hanya sekadar perkongsian mudah. Tak adalah masak yang berat. Amie bakar seekor ikan talapian. Rebus siput dollen @ sikad-sikad, buat air asam cili picit, tambahkan latok serta ulam-ulaman.
Siap!
Cili picit itu boleh makan dengan semua benda dalam hidangan! Tarik isi siput dolleh @ sikad-sikad, celup dalam air asam cili picit. Begitu juga dengan latok, ulam-ulam dan ikan talapia goreng. Mudah bukan?
Hidangan makan tengahari. |
Ikan Talapia Bakar |
Ikan Talapia Bakar ini Amie panggang dalam kuali ajaib saja. Bubuh garam dan kunyit.
Air Asam Cili Picit |
Air Asam Cili Picit ini Amie tambah belacan Tawau. Warnanya sangatlah menyerlah! Seperti biasa, Amie hanya bubuh belacan bakar, hirisan bawang merah, hirisan cili padi, hirisan limau kasturi, air asam jawa. jus limau kasturi dan bahan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan.
Latok @ rumpai laut. |
Tidak ketinggalan ulam-ulaman segar seperti daun salad, kacang panjang, hirisan timun dan tomato ceri.
Wokey!
Nak sambung BDR.
Happy cooking!
Kalau cikgu yang masak,ikan talapia tu pun nampak sexy sedap...apatah lagi gu dengan cabai picit
BalasPadamTalapia ni goreng garing-garing pun sedap
BalasPadamair asam dengan latok tu menarik selera sayaaaaaaa, kakkk hehehe
BalasPadamtak pernah makan lg ikan talapia
BalasPadamSedapppp tuu makan ikan talapia, dah lama takkk makannnn.
BalasPadamOh nama siput itu siput dollen. Pernah makan di kedai makanan laut Sabah.
BalasPadamSiput tu memang menarik perhatian SA...x pernah makan..tapi SA ni jenis suka explore dan suka mencuba...nanti pi sana SA nak la makan siput tu...gemuk ikan talapia tu eh kak..semalam SA masak ikan talapia merah..tapi masak lemak cili api la..campur buah kundang
BalasPadamNampak simple tapi emmm mengecurkan apa lagi nasi panas-panas lawannya.
BalasPadamsedapnya semua tu kak, lagilah latok tu... tak pernah dana cuba lagi
BalasPadamTalapia cicah cabai picit..terangkat tu
BalasPadamsedap btul nmpk ikan talapia bakar..
BalasPadammenu simple tp cukup membuka selera dah tu :D
BalasPadamTak pernah makan latok atau rumpai laut.
BalasPadamTak pernah mkn latok hehehe tp ada nampak org jual di utara ni. Ikan talapia fav nina. Sedap dimkana goreng ataupun bakar
BalasPadamLatok tu!! Lama x mkn
BalasPadamdalam byk2 menu..latok xpernah mkn lg hehee :)
BalasPadamsedap sedap belaka kak AMie..
beberapa hari lepas ada kawan datang rumah bawak latok tu....
BalasPadamSiput dollen tu baru nak kenal. Rasa macam siput sedut jugak tak? Hidangan yang ringkas dan menyelerakan. Sambal dan ulam tu wajib ada.
BalasPadam