Petang kelmarin, Encik Suami bawa pulang sesikat pisang nangka. Wah! Bukan senang nak dapat pisang nangka di Lahad Datu walaupun banyak gerai pisang di sepanjang jalan. Seumur hidup Amie di sini, hanya pernah sekali dapat beli pisang nangka di pasar. Itu pun setelah jenuh berhari-hari mecari dan peniaga pisang akan tunjukkan pisang raja kalau Amie bertanya tentang pisang nangka! Agaknya memang jaranglah orang tanam pisang nangka di sini. Sewaktu Amie mengandung Abang Farid, Amie terpandang setandan pisang nangka muda di atas pokok bersebelahan dengan rumah MIL. Rupanya biras Amie yang tanam (suami kakak ipar), benih anak pisang nangka dibawa dari Perak. Biras Amie memang asal dari Perak.
Amie beritahu arwah MIL : Sedap pisang nangka tu digoreng mak.
Rupanya MIL 'jaga' kata-kata Amie sampai waktu pisang nangka tua di pokok. Kemudian pisang nangka di pokok 'hilang'. Rupanya biras Amie sudah tebang. Apabila arwah MIL tanya, dan ingin minta sebiji dua dari biras Amie, katanya habis sudah setandan pisang nangka dikerjakan anak-anak!
Nampak jelas raut wajah MIL yang kecewa apabila menyampaikan berita tentang pisang nangka itu. MIL beritahu FIL, Amie mengidam nak makan pisang nangka goreng. Amie senyum sendiri sebab walaupun ketika itu sedang hamil, tak tahu pula Amie mengidam. Setahu Amie, maksud mengidam itu ialah keinginan yang sangat tinggi untuk merasai sesuatu makanan ketika sedang hamil. Amie pula tidaklah terlalu ingin makan pisang nangka goreng. Hanya sekadar berkata-kata sahaja.
Malam tadi berangan, bangun pagi nak goreng pisang nangka untuk sarapan. Amie bangun terlewat sedikit. Rupanya Encik Suami sudah beli sebungkus nasi kuning lauk sambal ayam, 3 bungkus mee hoon goreng dengan lauk ayam goreng setiap bungkus, dan buras! Tak jadilah nak goreng pisang nangka. Tidak lama kemudian, datang seorang tukang untuk baiki bumbung dapur. Amie pun ambil kesempatan goreng pisang nangka, konon alasannya untuk dijadikan minum pagi Encik Suami bersama tukang tadi.
Pisang Nangka Goreng & Teh Ceylon 888 aroma pandan. |
Pisang Nangka |
Adunan tepung / batter. |
- 4 biji pisang nangka - kupas - belah 2 - kerat 2
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit / setitir pewarna kuning telur
- 1 sudu besar marjerin - cairkan dan biarkan sejuk
- 1 biji telur
- 1 cawan air
- minyak
Kepingan / hirisan Pisang Nangka. |
- Adun kesemua bahan kecuali minyak.
- Panaskan minyak untuk menggoreng tenggelam.
- Celup pisang ke dalam adunan dan masukkan ke dalam kuali.
- Goreng sehingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
Pisang Nangka Goreng - hasil 4 biji pisang nangka. |
SA x berapa suka pisang nangka tapi sesekali makan jugak pisang goreng kalau Abah SA dah gorengkan...SA suka makan pisang Cavendish,seminggu 2-3 SA akan makan...
BalasPadamKak Amie suka. Wangi, manis-manis masam.
PadamPisang goreng makan petang-petang bersama secawan kopi memang sedap.
BalasPadamTambah sedap kalau ada teman sembang.
PadamBanyak kali juga bila terlintas sesuatu makanan,bila masuk dapur cikgu Amie,terhidang makanan yang terlintas difikiran.Suratan @ kebutulan?
BalasPadamSemalam saya ke pasar mencari pisang untuk digoreng,malangnya yang tinggal hanya pisang untuk dessert sahaja.Hari ini telan air liur terbau pisang goreng rezeki tukang baiki bumbung tu..Hihihi
Kat tempat saya biasanya jenuh dengan pisang nangka,tapi cukup susah & mahalnya nak cari pisang kepuk.Pisang tu sedap digoreng tapi kalau beli memang berat kulit la sebab kulitnya tebal.... ( rasanya kalau tak salah pisang kepuk tu sama dengan pisang sabak kat Sabah).
Pisang kepuk, pisang nipah, pisang abu, pisang sabak tu adik beradiklah
PadamDi LD pula banyak sangatlah pisang kepuk @ pisang saba. Kadang-kadang sampai rasa rindu nak makan pisang nangka goreng hihihiiii.
PadamAda tambahan Wak.
PadamPisang saba berberadik juga dengan pisang manurung, pisang batu & pisang sanggar.
Pisamg peberet akak....samafa digoreng,buat pengat,direbus,atau buat kerepek...semua sedap
BalasPadamAda lebihan pisang nangka tu, nanti nak buat pengat pula.
PadamPisang nangka masam kannn kak amie? Kita suka pisang kelat siang, manissss. Tapi tak pasti kalau kak amie panggil pisang apa hehehe
BalasPadamOooo... Kak Amie panggil pisang awak. Suka sangat makan goreng pisang tu dan juga kerepeknya. Pisang ini pun susah sangat nak jumpa di LD. Pernah sekali jumpa di pasar Sandakan. Kalau balik Malaya, pisang ini memang ada sepanjang masa.
PadamOhhh kat sana susah jumpa ye kak pisang nangka... sedap di goreng atau dipengat, dana suka bau dia yg wangi
BalasPadamBukan susah nak jumpa Dana, tapi suuuuusah sangat hahahaha! Itulah rindu nak makan yang goreng dan pengat.
PadamAlahaii..sedih pulak baca cerita kak Amie. Mesti arawah MIL rasa terkilan sangat kak Amie tak dapat merasa pisang nangka masa mengidam tu. Tak ada rezeki. Mengidam ni kalau tak dapat sedih lain macam. Kenangan pisang nangka.
BalasPadamLama tak makan pisang goreng dengan gula. Dulu kecik kecik suka makan macam tu. Cuma dah dewasa dah jumpa sambal kicap, lupa terus gula. hehe
sesekali makan goreng pisang cecah gula...pergh enaknya. Lawan dengan teh o panas asyik bila di luar hujan.
BalasPadamPisang nangka yg kami tnm mmg sedapp...manis dan liat isinya...favourite keluarga kami
BalasPadam