Meriah sungguh dunia masakan! Kalau kering idea untuk memasak, terjah saja ke dapur jiran tetangga maya. Banyak perkongsian menu dan resipi di bawah tudung saji mereka. Semalam, nampak hidangan kari kambing Mama Cella. Terliur kita dibuatnya. Rasa-rasanya hari raya nanti nak masak kari kambing. Tiba-tiba kari kambing ada di meja makan untuk berbuka puasa pada hari ini....ahaks!
Juadah berbuka puasa hari ini:
- nasi beras basmathi
- kari kambing
- sambal belacan
- acar mentah
- keropok
Firdaus pula sudah jemu dengan perkedel jagung, jadi dia minta hashbrown dan samosa. Amie sangka itu sajalah yang dia makan, rupanya tak tahan hati melihat kari kambing. Menambah-nambahlah nasi dalam pinggannya berlaukkan kari kambing.
Hashbown, samosa, oren dan anggur. |
Jom kita lihat kari kambing yang Amie masak. Amie pilih bahagian lamb shoulder. Seperti biasa, di akhir masakan Amie tuangkan jus limau nipis. Kalau tidak ada limau nipis, Amie masukkan asam keping saja di awal masakan. Sebenarnya Amie ikut cara masakan sebelah keluarga Encik Suami. Arwah MIL pastikan ada limau nipis ketika memasak sama ada masakan kari, sambal, serondeng dan sebagainya.
Bahan-bahan:- 700 gram lamb shoulder - potong ikut ketebalan / lebar yang diingini
- 3 biji kentang - kupas kulit - belah 4
- 250 ml santan pekat
- 1 liter santan cair
- 2 sudu besar serbuk rempah kari daging / ayam
- 2 sudu besar serbuk rempah kari ikan
- 2 sudu besar serbuk cili
- 2 pelepah daun kari - dilurut
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 biji limau nipis - ambil jusnya
- 4 sudu besar minyak masak
- garam / gula / perasa pilihan
Bahan hiris:
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 2 cm halia
- Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu.
- Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis kacau hingga naik bau.
- Tambahkan serbuk kari ikan, serbuk kari daging dan serbuk cili serta daun kari. Jika terlalu kering, masukkan sedikit santan cair.
- Masak sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging. Gaul sebati. Gunakan api perlahan.
- Masukkan santan cair dan masak hingga daging hampir empuk.
- Kemudian masukkan kentang. Setelah daging dan kentang empuk, tambahkan pati santan.
- Terus masak dengan api perlahan hingga pecah minyak sekali lagi.
- Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
- Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
Kari Kambing |
Selamat berbuka puasa.
BalasPadamSedap lauk kari kambing
Betul tu kak amie, bukak je blog, memang ramai yang share resipi kannnn. Antara malas dengan rajin je nak buat ataupun tidakkk hahaha.
BalasPadamPekat kuah kari kak amie tu. Mesti sedap tu! tapi sayang kambing pulak. kalau ayam saya makan. hihi
BalasPadambetullah kak amie, tak ada idea boleh jengah dapur sebelah. Itu yang best tu kalau kongsikan menu bagi idea kat orang lain. Hashbrown tu mesti requested by Firdaus ye.
Rasa macam nak menjangkit jugak masak kari kambing ni, nak mengembek ramai2 ngan Amie & mak Cella, hihi
BalasPadamCaiyok SK💪
PadamNi namanya pengaruh rakan sebaya..hahahaha
BalasPadamMeraikan bebas dari PKPD dengan kari kambing ke cikgu?
Pasni kita terjah dapur SK cium bau kari kambing ala mamak...hihihi
sedap tu karikambing daus mesti suka sgt
BalasPadamNampak sedap kari kambing amie :)
BalasPadamJgn dok pakat mengembek lps mkn kambing tu dah la ya
BalasPadamSemalam S makan kari kambing dalam tin Adabi je..2 tin sekali makan tu kak...hehehehe....sedap..dalam fridge ada je daging kambing..blom masak lagi..esok la kot...x puas makan kari kambing..suka ada lemak2 sikit tapi biasa la anak dara tu x suka lemak2 ni..dia makan daging pejal je
BalasPadamTak boleh jadi ni.Saya pun nak tangkap kari kambing juga. Masalahnya kambing tiada dalam reban. Tolongggg
BalasPadamwaduh sedapnya kak, kambing ni masak apa pun sedap
BalasPadamsedapnya tgk kari kambing tu
BalasPadamsedapnya..feveret kambing ni..
BalasPadamSedapnya berbuka lauk kari kambing. Selera tengok. :)
BalasPadamfav ni kak.. kari kambing wajib ada di hari raya
BalasPadamDaging kambing kalau masak selain bakar saya tak makan.
BalasPadamWah,menarik nyaaa kambing kari tuu 😁
BalasPadamWaduh.. sedapnya kari kambing.. cicah roti pun sedap juga tu..
BalasPadamSedap kari kambing.. memang fav ni haha
BalasPadamSemalam kan..SA baru je masak kari kambing untuk Dania yang sedang berpuasa...
BalasPadamsedapnya nmpk kari kambing ni. nsib baik bln puasa hari tu ada mkn.
BalasPadam