Perkedel jagung memang sedap! Selalu jumpa dalam hidangan ketika menghadiri majlis kahwin, atau kenduri-kendara terutamanya dalam masyarakat Bugis. Kalau rasa tak malu, memang nak ambil sepinggan ratah begitu saja... ahaks!
Kalau kami ke kampung, biasanya biras Amie akan goreng perkedel sebagai salah satu di antara lauk-pauk yang dihidangkan. Sebelum bulan puasa, Amie sempat rewang di rumah adik ipar yang beristerikan orang Bugis, dan Amie ditugaskan menggoreng sebesen perkedel!
Sewaktu menggoreng, ada pula tukang kacau! Dibawanya pinggan, dihulurkan supaya kita masukkan beberapa ketul perkedel jagung! Bukan anak buah sahaja yang hulur pinggan, anak-anak kita pun sama!
Biarlah Firdaus makan kak. Saya buat banyak adunan perkedel tu, kata biras apabila Amie tegur Firdaus dan Fairuz yang hulur pinggan kosong dua tiga kali!
Bagus tu kalau Frdaus suka makan. Banyak sayur dalam perkedel tu, sambung biras kita lagi.
Selepas itu, Amie pun bertanya apa bahan yang biras masukkan dalam adunan perkedel. Sudah bertahun-tahun telan perkedel, baru nak tanya resipinya? Teruk betul Amie ini.... ahaks!
Perkedel Jagung |
Menurut biras Amie, ikut sukalah nak masukkan apa dalam adunan perkedel. Tapi Amie ingin penjelasan lanjut tentang 'masukkan apa' itu. Ini disebabkan kadang-kadang sewaktu Amie makan pekedel di tempat yang berbeza, bahannya pun adakalanya berbeza juga. Ada yang tambahkan isi udang. Ada yang tambahkan sayur kacang panjang, daun sup dan sebagainya. petang tadi Amie buat adunan perkedel seperti yang dikongsikan biras Amie.
- 2 batang jagung manis - hiris tipis dari batangnya
- 1 cawan hirisan kubis
- 1 cawan hirisan kacang panjang
- 1/2 cawan hirisan lobak merah
- 1/2 cawan hirisan daun bawang dan daun sup
- 1 biji cili merah - belah dua - buang biji - hiris
- 1 labu bawang besar - cincang
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk
- 2 biji telur ayam
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan air
- garam / perasa pilihan secukupnya
- minyak
- Sediakan sebuah mangkuk. Masukkan kesemua bahan kecuali telur, tepung gandum, air dan garam / perasa pilihan.
- Pecahkan telur dan gaul bersama bahan dalam mangkuk.
- Seterusnya masukkan tepung gandum, dan tuangkan air sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
- Tambahkan garam / perasa pilihan. Gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng menggunakan api sederhana.
- Setelah perkedel jagung berwarna kuning keemasan, angkat dan toskan.
first time dengar nu
BalasPadamWah, nanti kita cuba resepi Amie ni la, kalau Firdaus sanggup beralih arab tu, pasti sedap benar.
BalasPadamKita pulak masak bubur jagung tadi
Alamak.sedapnyaaa kak 😁
BalasPadamsedaphya pekedel jagung maxm2 sayur ada berkhasiat n mengenyangkan
BalasPadamWow .... Coba saya ada dekat Amie. Pasti ikut hulur pinggan juga. He he tengkiyu Amie.
BalasPadamBakwan jagung & cucur jgung antara kesukaan isi rumah saya.Tapi nampak pekedil jagung bugis ni pun sedap ni banyak sayur.Dapat makan panas2 rangup lagi sedap ni..
BalasPadamwah macam sedap sangat la
BalasPadammenarik rupanya kak amie :)
BalasPadamNampak sedap. Jagung memang favourite saya, tapi sayur lain tak berapa. Hehe. Tapi kalau kak Amie gorengkan pekedel ni confirm saya jadi cam Firdaus jugak
BalasPadamNampak sedap sekali pandang mcm cucur jagung pulak
BalasPadamFirst time dengar perkedel, first impression nampak sedapppp! :D
BalasPadamSedapnya.. anak-anak di rumah pun suka dengan perkedel jagung, kak Amie..
BalasPadamrasanya macam MIL naniey pernah buat mcm ni. Campur sayur2.. Memang sedap..
BalasPadamLebih kurang macam cucur sayur, ye, Amie. Saya tengok pun nampak menyelerakan. :)
BalasPadamBanyak rencahnya tu. Patutlah sedap! Saya pun masak cekodok masuk apa yang ada stok je lah :)
BalasPadambanyak betul bahannya. kalau sy mkn x kenyang tak tahu laa hehehe
BalasPadammcm sedap jer, thanks share resepi, bole buat nanti
BalasPadamadaka dia sebenarnya macam cekodok jagong ??
BalasPadam