Bertemu lagi. Hari ini hari kedua kita berpuasa di bulan Ramadan. Seperti kelmarin, hari ini kami berbuka puasa pada pukul 6:15 petang. Sebelum pukul 7 malam, Encik Suami sudah tinggalkan rumah untuk berterawih di kampung. Oleh kerana dalam suasana PKP, tak dapatlah Amie dan Firdaus ikut bersama. Berterawihlah di rumah sahaja.
Oleh kerana Encik Suami sukakan salad ditambah dengan kurma, jadi Amie pun sediakan juga untuk dimakan bersama nasi ayam. Oh ya! Lauk nasi kali ini ialah ayam panggang. Selepas ayam direbus, dan Amie ambil airnya untuk masak dengan nasi, ayamnya pula Amie lumur dengan beberapa bahan dan kemudian panggang dalam air fryer. Senang saja kan?
Nasi Ayam & The Gang |
Salad : mini lettuce, timun Jepun, tomato ceri merah 7 kuning, hirisan kurma - tambahkan sedikit yogurt & mayonis serta secubit garam. |
- 3 kepingan bahagian peha ayam
- 1.5 liter air (4 cawan air rebusan ayam digunakan untuk masak nasi)
- 3 ulas bawang putih - pecahkan
- 1 labu bawang besar - belah 4
- 3 cm kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 cm halia - diketuk
- 1 sudu kecil lada putih - ditumbuk
- garam / perasa pilihan secukupnya
- hirisan daun bawang / daun sup / bawang goreng untuk hiasan
- Didihkan air di dalam periuk.
- Masukkan kesemua bahan di atas kecuali garam / perasa pilihan, lada putih, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Rebus ayam selama 10 minit atau sehinggan 3/4 masak. Kemudian keluarkan ayam, dan toskan.
- Setelah 4 cawan air rebusan ayam tadi diasingkan (untuk masak nasi ayam) tambahkan garam / perasa pilihan dan lada putih.
- Ketika menghidang, taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng di atasnya.
- 3 kepingan ayam yang sudah direbus 3/4 masak
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu besar minyak bijan
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1/2 sudu kecil lada putih
- Lumur ayam rebus dengan semua bahan pemerap di atas selama 1/2 jam.
- Panggang dalam air fryer selama 15 minit. Amie gunakan suhu 170' sahaja.
- 3 cawan beras biasa - basuh - toskan
- 4 cawan air rebusan ayam
- 2 sudu besar stock ayam pekat MAGGI Cukup Rasa
- 2 sudu besar marjerin
- 3 ulas bawang putih - hiris halus
- 4 cm halia muda - hiris halus
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 1 helai daun pandan - siat-siat
- Panaskan marjerin di dalam rice cooker.
- Tumis hirisan bawang putih, halia muda, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga serta daun pandan. Kacau sehingga terbit bau.
- Masukkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih.
- Toskan beras yang direndam tadi dan terus masukkan dalam rice cooker.
- Masukkan stock ayam pekat MAGGI.
- Gaul rata dan kemudian tutup rice cooker.
- Biarkan sehingga nasi menjadi tanak.
- 3 biji cili merah - buang biji
- 1 biji tomato
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia muda
- 2 sudu besar jus limau kasturi
- garam/ gula secukup rasa
- Campurkan kesemua bahan di atas dan kisar halus.
- Sediakan sambal ini sekurang-kurangnya satu jam lebih awal supaya rasanya lebih mesra.
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap lemak manis
- 1 sudu kecil serbuk pati ayam
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan 1 cawan air
Ayam tu nampak garing elok, sedapnya..
BalasPadamWahhhh 6.15 dah berbuka hehehe. Lupa kalau di sana waktu berbukanya awal hehehe.
BalasPadamAyam tu nampak garing betul, mesti sedappppp :D
Menyelerakan
BalasPadamsedap nyer nampak, bikin perut lapar jer..
BalasPadamMasak ayam panggang dalam airfryer pun mudah kan. Simple tapi mengenyangkan
BalasPadamSimple perapan ayam tu tapi nampak menyelerakan.Kreatif cikgu menyediakan maknan sihat.boleh jadi inpire ni
BalasPadamSedap nasi ayam, ayam dipanggang. Saya pun buat cara macam tu rebus ayam, kuah buat masak nasi ayam. Ayam perap dengan bahan perapan. Tapi saya goreng tak panggang :) Salad kak amie memang. Suka salad macam ni.
BalasPadamselalunya salad tambah kismis, tak pernah lagi org letak kurma.. nanti nak cuba la
BalasPadamsedapnya.. lebih puas makan bila masak sendirikan kak..
BalasPadam