Hari ini nak masak pucuk ubi lemak putih. Minta Encik Suami belikan. Dibawanya pulang 2 ikat pucuk ubi. Seikat Amie masak lemak putih dengan kepala ikan masin. Seikat lagi Amie goreng crunchy ikut resipi Datul Rizalman yang sedang viral di medsos. Kalau disimpan dalam bekas kedap udara, katanya tahan sehingga 2 minggu.
Amie susun semula resipi ini mengikut sukatan sendiri untuk memudahkan rujukan dikemudian hari. Pucuk ubi tidak perlu dicelur terlebih dahulu.
Pucuk Ubi Goreng Crunchy Datuk Rizalman |
- 1 ikat pucuk ubi - anggaran 25-30 batang - ambil yang muda - cuci - toskan hingga betul-betul kering - kalau boleh jemur
- 2 labu bawang besar - hiris
- 1 keping ikan masin kurau - goreng - kisar kering
- 1 cawan ikan bilis
- 1 sudu kecil belacan
- 1 keping asam gelugur
- 10 tangkai cili kering - rebus - kisar kering
- garam / gula / perasa pilihan
- minyak
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan goreng pucuk ubi sehingga berubah warna. Angkat dan toskan.
- Dengan menggunakan minyak sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan.
- Kemudian goreng bawang besar sehingga garing, dan masukkan cili kisar kering, asam keping dan belacan. Goreng kesemuanya sehingga cili kisar garing.
- Seterusnya masukkan ikan bilis dan ikan kurau kisar kering.
- Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
- Tutup api dapur.
- Masukkan pucuk ubi goreng tadi dan gaul perlahan-lahan bersama bahan gorengan dalam kuali.
- Setelah digaul rata, angkat dan tapis untuk turunkan / toskan minyak.
Terima kasih Datuk Rizalman atas perkongsian resepi Pucuk Ubi Goreng Crunchy.
Nampak menarik.. Belum pernah cuba nih.. Kalau rendang pucuk ubi yang direndangkan hingga kering & rangup pernah la masak.
BalasPadamNampak macam sedap makan dengan nasi panas.
BalasPadamnampak menariks.. yum yum
BalasPadamalolo comel nya daus :)
BalasPadamsedapppppnya itikkkk. da lama x makan itik sebenarnya. hehe
Wah, tahan lama juga ye, pucuk ubi goreng ni. Saya susah sikit nak jumpa pucuk ubi kat sini. Pucuk paku banyak jumpa. Hehe.
BalasPadam@namakucella Saya pun first time buat ni. Rendang pucuk ubi memang pernah buat dan makan.
BalasPadam@nanieydotcom Betul tu. Buat banyak boleh simpan dalam bekas kedap udara. Boleh makan bila-bila dengan nasi panas.
BalasPadam@Cik nadya susah nak jumpa itik sekarang ni.
BalasPadam@Nur Sekarang semua sayur kampung nak kena beli. Pucuk ubi pun susah juga nak jumpa.
BalasPadamwaaaaa klu org yg suka makan pucuk2 ni mesti enjoy
BalasPadamMasyaAllah nmpk sedap..
BalasPadamNanti CH nak Cuba..
TQ share resepi..
Tak tahu pulak Datok Ri ada buat ni. Confirm sedap ni. Crunchy dan pedas. Saya suka pucuk ubi. Tahan lama okay sangat tu boleh simpan buat stok.
BalasPadamya Allah sedapnyaaa. faveret niii! jenis mmg gila sayur heheh
BalasPadambengkel kereta
workshop near me
mekanik
minyak hitam
thank you for sharing this recipe.
BalasPadambrownies kedut
bakery shop
cheese tart