Awal pagi tadi Encik Suami hantar Fairuz ke sekolah. Katanya ada kelas tambahan. Mudah-mudahan dipermudahkanlah urusan anak kami ini ketika menduduki peperiksaan STPM nanti.
Jom masuk dapur. Kita sediakan sarapan untuk orang yang ada dalam rumah. Kita buat nasi goreng. Zaman kami kanak-kanak dulu, arwah Ayahanda kita tak benarkan kami masak atau makan nasi goreng! Pantang betul Arwah Ayahanda dengan makanan yang dimasak semula, terutama nasi sejuk. Bonda selalu curi-curi masak nasi goreng. Bukankah nasi goreng sedap? Kenapa arwah Ayahanda anti betul dengan nasi goreng? Katanya kalau makan nasi goreng nanti sakit perut!
Al Fatihah buat arwah Ayahanda yang telah meninggalkan kami pada 26 Februari 2001 yang lalu. Hampir 20 tahun arwah meninggalkan kami.
Cerita tentang arwah Ayahanda, perkara yang tak dapat dilupakan ialah bahan makanan di dapur yang arwah Ayahanda pastikan sentiasa ada:
- Ikan bilis teri
- Ikan masin masam
- Lobak masin
- Kacang tanah
Nasi Goreng Ikan Masin Campur Lobak Manis |
Baby carrot, salad, timun dan telur goreng mata satu. |
Di bawah sekali : Kuih dangai @ rangin & ketayap. |
- 4 cawan nasi putih
- 1/2 cawan hirisan isi ikan masin
- 1/2 cawan hirisan lobak manis batang
- 1/2 cawan hirisan lobak merah
- 5 batang kacang panjang - hiris kecil
- minyak
- garam / perasa pilihan
- 3 biji cili merah - buang biji
- 7 biji cili padi - boleh tambah atau kurangkan
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1/2 sudu kecil belacan
- Goreng ikan masin dan lobak manis batang sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan minyak bekas gorengan tadi sebanyak 3 sudu besar di dalam kuali.
- Tumis bahan tumbuk hingga terbit aroma.
- Masukkan lobak merah. Gaul rata. Biarkan masak seketika sehingga lobak merah layu.
- Kemudian masukkan nasi putih diikuti dengan kacang panjang. Kacau beberapa kali sehingga kacang panjang berubah warna.
- Taburkan separuh daripada gorengan ikan masin dan lobak manis batang tadi.
- Seterusnya taburkan garam dan perasa pilihan secukupnya.
- Gaul sebati.
- Padamkan api dapur.
- Ketika menghidang, taburkan lebihan gorengan ikan masin dan lobak manis batang di atas nasi goreng.
Selera arwah berbeza dan prinsipnya berbeza. Kena ikutlah ketua keluarga punya selera.
BalasPadamAlfatihah buat arwah ayah akak.
Saya tak pernah lagi nasi goreng ikan masin campur lobak masin. Tapi lobak masin sedap juga rangup rangup dia tu walaupun dah dijeruk.
lobak putih jeruk yg selalu letak dlm bihun sup tu kan ?
BalasPadamJeruk lobak putih tu yg macam korea tu ka yg mcm kita makan dalam bihun sup tu kak amie? Mcm sedap ja
BalasPadamSaya pun nak tanya jeruk lobak putih dengan lobak masin tu sama ke lain-lain.. Nanti cikgu share pic nak tengok jeruk lobak putih
BalasPadam@Azhafizah MN Mungkin pada pandangannya, makanan yang dimasak semula itu sudah masuk angin kot. Itu yang buat sakit perut.
BalasPadam@Atie Zieya Ya, yang rasa manis tu.
BalasPadam@I Am Typing Sedapkan!
BalasPadam@Alia Farhan Yang dalam bihun sup kot, sebab rasanya manis.
BalasPadam@namakucella Silap saya Mama Cella. Di luar paket tu di tulis lobak manis batang, rasa manis bukannya masin.
BalasPadamPergh!! Mengancam gila nasi goreng Amie..
BalasPadamSedapnya nasi goreng ikan masin tuh...biasa kalau SA buat guna ikan masin tenggiri jeruk..nanti nak cuba la..geram tgok baby carrot tu..
BalasPadamWaktu sahur pagi tadi pun, saya makan nasi goreng juga. Sedapnya nasi goreng ikan masin dan lobak manis. Memang selera makan, tak cukup sepinggan ni.
BalasPadambaru semalam dinner nasi goreng bapa mertua masak.. sesekali memang sedap makan nasi goreng. dr biarkan nasi terbuang begitu saja
BalasPadam