Jumpa lagi dalam entri main masak-masak. Petang tadi Amie seisi keluarga makan nasi lauk Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi. Fairuz asyik menyudu kuah lemak ke dalam pinggan nasinya. Disuruhnya Firdaus ambil kuah lemak. Sedap dik, katanya.
Masak lemak pisang muda bukanlah masakan yang asing bagi anak kampung seperti Amie. Ibu-ibu kita memang kreatif dan pakar memasak di dapur. Tak perlu beli sayur-sayuran di pasar, cukup hanya mengutip tanaman sayuran di sekeliling rumah atau kebun. Pendek kata segala tanam-tanaman boleh diolah menjadi sarapan pagi, lauk makan tengahari dan minum petang. Kalau tanam keledek, ubinya boleh direbus, digoreng, dibuat kuih keria atau dijadikan inti karipap. Pucuk keledek boleh ditumis dengan belacan atau masak lemak. Paling sedap sudh tentulah keledek masak lemak campur pegaga atau sayur pucuk manis! Kemudian dihidang pula bersama ikan masin dan sambal belacan!
Lupakan cerita keledek, kita teruskan cerita pisang emas muda pula. Kali ini Amie masak pisang emas sekali dengan kulitnya. Maksudnya kulit pisang yang sudah disiat. Amie masak lemak cili padi bubuh ikan bilis. Kuah lemaknya bagi pekat supaya lebih sedap.
Pisang Emas Muda Masak Lemak Cili Padi |
Selain Pisang Emas Muda Masak Lemak Cili Padi, hidangan tengahari merangkap makan malam ini kami turut dilengkapi dengan ikan lumahan @ ikan kembung goreng. Turut memeriahkan hidangan sudah tentulah dengan adanya sambal tempoyak ulam hirisan mentimun, tomato dan pucuk dill. Raja ayam tak mahu makan ikan lumahan, jadi Amie panggangkan ayam dalam kuali ajaib.
Ikan lumahan @ kembung goreng. |
Sambal tempoyak dengan ulam timun, tomato & pucuk dill. |
Ayam panggang kuali ajaib. |
Hirisan limau sunkist & nanas. |
Bahan-bahan:
10 biji pisang emas muda
2 batang serai
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - siat
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar / tumbuk:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
1. Siat kulit pisang emas muda dan potong serong - rendam dalam air bersama kulitnya sekali.
2. Dalam periuk, masukkan santan cair, asam gelugor, serai dan bahan kisar / tumbuk serta ikan bilis.
3. Toskan pisang emas muda dan kulitnya tadi dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masak sehingga pisang mulai empuk.
5. Tambahkan santan pekat, daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Kecilkan api, dan apabila kuah mula mendidih, padamkan api dapur
Akak pulak terasa2 kesegaran teh Amie tu,seronok minum dalam suasana sejuk tu.
BalasPadamSedap masak lemak pisang ,selera mak2 kan .Kalau anak2 belum tentu nak merasa.
Sedap tu pisang muda masak lemak cili api. Mak saya rajin juga buat kalau ada pisang muda. tapi saya tak tahu pisang apa. Mungkin pisang emas juga kot macam kak amie gunakan ni.
BalasPadamAnak anak suka makan baguslah. tak ramai yang suka masakan orang dulu dulu :)
Semua lauk menarik selera ni.. Ish, lepas makan, cium tangan... Mesti bau masih melekat.. Nikmatnya
BalasPadam@saniahibrahim Anak-anak cuma ambil kuah lemak pisang tu saja, pisangnya kita yang meratah hahahaha.
BalasPadam@Azhafizah MN Anak-anak setakat ambil kuah saja heheheh.
BalasPadam@namakucella Alhamdulillah. Sibuk macamana sekali pun, sempat juga masak-masak.
BalasPadamabah saya selalu masak gulai pisang muda ni...
BalasPadamSedapnya kak amie, lama x makan masak lemak pisang muda, dapat kawankan dengan ikan masin gelama garing tu..memang x segan menambah nasi 2-3 kali la..
BalasPadamwak selalunya gunakan pisang kapas muda.
BalasPadamKulit dia yang sedap.
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamsambal tempoyakkkk..tak pernah cuma lagi
BalasPadamSayur lemak pisang... nostalgia.
BalasPadam