Ikan Cencaru Sumbat Kelapa, Udang Butter Telur Masin dan Sayur Sawi Pahit Masak bening. Hidangan tengahari tiga citarasa. Kita teringin nak makan ikan cencaru sumbat kelapa. Datang Farid dan Fairuz ke dapur, minta masakkan udang telur masin. Encik Suami pula pesan, jangan lupa sayur sawi pahit masak bening bubuh halia dan lada putih.
Terasa keenakannya kalau makan nasi putih dengan ikan cencaru sumbat kelapa. Tak kiralah sama ada digoreng atau dipanggang. Cukuplah dengan lauk itu saja, dengan rasa kelapanya yang penuh aroma! Boleh menambah nasi dua tiga kali dalam pinggan!
Biasanya Amie panggang ikan cencaru sumbat kelapa tetapi kali ini Amie goreng pula.
Jom lihat resepi masakan klasik ini seperti di bawah. Untuk aroma yang lebih segar, Amie tambahkan hirisan daun kunyit dan juga hirisan serai. Ambil isi serai yang putih dan lembut, dan hiris halus.
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru saiz sederhana - bersihkan - belah belakang - toskan
1/2 sudu kecil garam
4 helai daun pandan
minyak secukupnya untuk menggoreng
Inti:
1 cawan kelapa parut
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
7 biji cili padi
1/2 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil belacan
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris halus
1 helai daun kunyit - hiris halus
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi, belacan dan lada putih hingga lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam sebuah bekas. Gaul bersama kelapa parut, pati asam jawa, serbuk kunyit, serai, daun kunyi, garam / gula /perasa pilhan.
3. Gaul sebati dan sumbat ke dalam belakang ikan cencaru.
4. Lumurkan sedikir garam di bahagian luar ikan cencaru.
4. Ikat ikan cencaru dengan daun pandan.
5. Panaskan minyak dan goreng tenggelam sehingga masak.
Resepi Udang Butter Telur Masin ini sebenarnya tidak cukup syarat. Ingatkan semua bahan ada. Apabila nak tambah susu cair, rupanya sudah habis digunakan Fairuz untuk buat jus tembikai. Jadi, nampak keringlah udang butter telur masin tanpa susu!
Bahan-bahan:
20 ekor udang kertas - bersihkan - belah belakang tengkuk udang - keluarkan urat hitam - lumurkan udang dengan sedikit garam dan tepung jagung
3 pelepah daun kari - lurutkan
10 biji cili padi - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - cincang
3 sudu besar mentega
5 sudu besar serbuk telur masin
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
minyak
# 1/2 cawan susu cair
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Panaskan mentega hingga cair.
3. Masukkan hirisan bawnag putih, bawang besar, cili padi dan daun kari
4. Kacau hingga terbit bau.
5. Kemudian masukkan serbuk telur masin dan kacau sebati.
6. Seterusnya masukkan udang dan gaul rata. (Sepatutnya tambahkan susu cair ketika ini).
7. Taburkan Maggi Cukup Rasa. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
Biarlah anak-anak berebut makan Udang Butter Telur Masin. Amie bahagia dapat makan nasi dengan Ikan Cencaru Sumbat Kelapa!
Jom makan!
sedapnya ikan cencaru, terutama dekat part yang daging hitam tu...yummss
BalasPadamSyaz,
BalasPadamsedapkan... tak jemu makan!
Selalu juga buat cencaru sumbat kelapa ni.
BalasPadamPakai kelapa parut sendiri yang tak berapa tua.
Memang sedap
sedapnya..cencaru sumbat kelapa..
BalasPadamSaya memang suka ikan sumbat tapi tidak guna inti kelapa.
BalasPadamRasanya goreng lagi sedap kan?
Warisan Petani,
BalasPadamkelapa parut sendiri lagi sedapkan Wak. Ada rasa manis santan dan aromanya pun segar.
Nohas,
BalasPadamsedap... jemput makan.
NA,
BalasPadamya, ada macam-macam inti boleh sumbat, tak semestinya kelapa. Dua-dua sedap, goreng atau panggang.
klu gantikkan kelapa dgn cili bawang boleh juga kan?
BalasPadamAtie,
BalasPadamboleh jew... bubuh sambal belacan pun okey.
Hidangan yang sangat menyelerakan. Suka ikan cencaru bakar. Kalau jenis sumbat, saya suka sumbat sambal. Lama dah tak makan sumbat kelapa macam ni. Nampak mudah resepi akak share ni. Nanti boleh cuba kalau teringin nak makan. Tq kak!
BalasPadamAzhafizah,
BalasPadamkakak pun suka yang sumbat sambal. Memang sedap!
Salam
BalasPadam