Pages

Jumaat, 26 Jun 2020

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan

Jumpa lagi.
Sekarang ini dah mula jarang-jarang masuk dapur maya.
Sepanjang cuti PKP memang seronok pagi petang, siang atau pun malam, kalau ada masa terluang terus kongsi resepi di sini. Sempat lagi kunjung ziarah ke 'rumah' kawan-kawan, dan menambah kenalan. Di kesempatan ini Amie ingin ucapkan berbanyak terima kasih buat pengikut baru yang sudi lepak di dapur yang tidak sepertinya ini.
Jadi, memandangkan kehidupan sudah mula berubah, sedikit-sebanyak masa untuk berada lebih lama di sini agak terhad. Maka, sekali-sekala sahajalah boleh bersama rakan-rakan maya. 
Fuad masih bercuti, tapi masih mengikuti pembelajaran online. Sekali-sekala memang anak-anaklah yang akan ambil alih tugas memasak di dapur. Kita pun nak berehat juga dari memasak di dapur, sambil menikmati hasil air tangan anak-anak seadanya.

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Hari ini Amie masak Asam Pedas Ikan Baung. Pada mulanya Amie nak masak asam pedas ikut cara MIL, tapi tidak ada cili padi pula. Jadi, Amie pun masak asam pedas biasa saja.

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Amie olah seekor ikan baung seberat 700 gram. Setelah puas menikmati ikan baung dari Sungai Segama sewaktu hayat FIL dan MIL masih ada, kali ini kami beralih pula kepada ikan baung dari Sungai Kinabatangan. Seperti biasa, ikan sungai memang ada aromanya yang tersendiri. Bolehlah cuci dengan menggunakan asam jawa atau limau nipis, dan boleh juga lumurkan tepung gandum dan perap seketika sebelum membilasnya dengan air. 
Jom kita lhat resepinya di bawah ini. Amie kisar sekuntum bunga kantan bersama bahan kisar yang lain.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan baung seberat 700 gram - bersihkan - potong ikut saiz yang disukai
10 batang kacang bendi - buang tampuk dan bahagian ekor
2 biji tomato - belah 2
7 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4
1 sudu besar asam jawa - tambah 1/2 cawan air - tapis - ambil airnya
1/2 cawan minyak
2 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 kuntum bunga kantan
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil belacan

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Cara memasak:
1.  Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dengan api sederhana sehingga terbit minyak.
2. Tuangkan air asam jawa, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
3. Masukkan dua cawan air dan biarkan kuah mendidih.
4. Seterusnya masukkan ikan baung, diikuti dengan kacang bendi dan tomato.
5. Setelah kuah mendidih sekali lagi, dan ikan baung masak, bolehlah bubuh perasa seperti garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Kacau beberapa kali. Perlahankan api  dapur dan masak seketika lagi agar terbit minyak di permukaan kuah.

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan dah siap!

3 ulasan: