Pages

Sabtu, 30 Mei 2020

Ikan Tenggiri Masak Pindang

Sesekali melayan selera yang berbeza untuk seisi rumah seronok juga. Beberapa hari yang lalu, sebelum Fuad sampai ke LD, kita teringin nak makan ikan masak pindang. Encik Suami pula sukakan sup sayur atau sayur bening. Bila Fairuz jenguk ke dapur, dia tanya pula: Tak ada ayamkah?  Budak satu ini memang ayam saja yang dicari. Amie pun keluarkan sekeping ayam bahagian peha dan potong tiga. Goreng saja. Firdaus pula, walaupun boleh makan apa saja yang dihidangkan, keutamaannya ialah telur dadar.

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor - boleh gunakan bancuhan air asam jawa
7 biji belimbing buluh - belah tanpa putus
1 biji tomato - belah 4
1 liter air
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan hiris (tumbuk / kisar pun boleh):
15 biji cili padi kampung
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
3 cm kunyit

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris bersama serai sehingga terbit aroma.
2. Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih.
3. Masukkan asam gelugor, ikan, belimbing buluh dan tomato.
4. Masak selama 5 minit.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Ikan Tenggiri Masak Pindang
 Tak sabar nak bubuh kuah pindang ikan atas nasi!

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Jadinya, hidangan makan tengahari kami berlaukkan menu kegemaran masing-masing. Fairuz dapat ayam goreng. Firdaus sudah tentu menambah nasi bila ada telur dadar dan sambal belacan!

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Sambal belacan Siam (Thai) ini Amie buat banyak untuk bekalan 2-3 hari. Jadi kalau nak makan ambil saja dari simpanan.

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Sup sayur kegemaran Encik Suami ini Amie bubuh halia dan lada putih. Sudah tentulah berpeluh-peluh setelah menghirup kuahnya yang masih panas!

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Dalam hidangan kami terselit  telur padi atau orang panggil telur seratus tahun.
Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan