Assalamualaikum.
Jom masak lauk kampung. Amie masak lemak labu manis bubuh ikan masin dan juga kacang panjang. Gunakan santan segar, kunyit hidup dan cili padi kampung yang masih hijau. Amie gunakan ikan masin putih yang sudah siap dipotong oleh peniaga ikan masin.
300 gram labu manis - kupas kulit - buang biji dan potong ikut citarasa
5 keping ikan masin
3 batang kacang panjang - patahkan 3 cm
1 cawan pati santan
2 cawan santan cair
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar / tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
20 biji cili padi hijau
2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
1. Dalam periuk, masukkan santan cair bersama labu,serai dan bahan kisar.
2. Masak di atas api perlahan dan sentiasa kacau.
3. Setelah labu mulai empuk, masukkan ikan masin dan kacang panjang dan asam gelugor..
4. Tuangkan santan pekat.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau perlahan sehingga sehingga kuah mendidih.
7. Keluarkan asam gelugor.
8. Padamkan api dapur.
Ni bertambah2 nasik ni
BalasPadamWarisan Petani,
BalasPadambetul tu... jemput makan ye Wak.