Pages

Selasa, 28 April 2020

Popia Sira Sambal Manis Pedas

Assalamualaikum.
Jumpa lagi dalam entri masak-masak.
Malam ini Amie kongsikan juadah berbuka puasa kami pertang tadi iaitu Popia Sira Sambal manis Pedas.

Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas



Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas

Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas

Bahan-bahan:
kulit popia saiz sederhana - kali ini Amie dapat 36 gulung popia dengan menggunakan inti yang ada
sebiji telur - pukul ringan
minyak

Bahan inti:
1 cawan isi ayam - cincang
2 cawan mixed vegetable
1 cawan hirisan cendawan shiitake - terlebih dahulu rendam cendawan shiitake kering hingga lembut dan toskan airnya
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar perencah cukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan cendawan shiitake. Gaul rata dan biarkan daging ayam hingga masak.
3. Masukkan mixed vegetable.
4. Perasakan dengan sos tiram dan perencah cukup rasa.
5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis.
6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering.
7. Letakkan inti secukupnya di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya.
8. Goreng hingga berwarna keemasan.
9. Angkat dan toskan minyaknya.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Popia yang sudah siap digoreng ini kita biarkan sehingga sejuk. Sementara itu kita sediakan sambal manis pedas pekat untuk menyiranya.

 Popia Sira Sambal Manis Pedas
Bila semuanya sudah siap, hanya tinggal beberapa minit sahaja untuk berbuka puasa. Jadi Amie tangkap gambar mana yang dapat saja. Maklumlah sambil menyiapkan popia sambil masak lauk pula.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Jom kita masak sambal manis pedas pula.

Bahan kisar:
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Bahan lain:
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili Thai
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar minyak

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana.
2. Masukkan sos tiram, sos cili Thai, dan gula pasir.
3. Masak sehingga sambal menjadi agak pekat. Jika suka boleh masukkan bijan yang sudah disangai ke dalam sambal.
4. Padamkan api dapur.
5. Biarkan sambal sejuk sedikit.

 Popia Sira Sambal Manis Pedas
 Bijan yang sudah disangai.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
 Boleh masukkan popia yang sudah digoreng ke dalam kuali dan sira dengan sambal manis pedas. 

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Taburkan bijan di atasnya.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Selepas berbuka puasa, ada sedikit lebihan sambal manis pedas tadi. Nampaknya sambal sudah sejuk, dan beginilah rupanya, lebih pekat dan sesungguhnya tersangatlah sedap... ahaks! Maaf, mangkuk comot dengan percikan sambal! Dalam sambal tu ada sedikit bijan, sebab sebelum masak sambal Amie sangai dahulu bijan. Mungkin ada tertinggal sedikit bijan di dalam kuali.

Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas
 Senang saja nak buatkan?


11 ulasan:

  1. Meriah isi bahan-bahan popiah. confirm sedap menepati citarasa. Salah satu kuih favourite.

    BalasPadam
  2. Sedapnya popia sambal. X pernah buat lg yg sira mcm ni, senang rupanya ya. Terima kasih Amie kongsi resipi kat sini

    BalasPadam
  3. rajinnyer mak buat popua sedapp tuuh.. :p

    BalasPadam
  4. Ana Jingga,
    Alhamdulillah... menjadi.

    Mamapp,
    ye memang ramai suka popia.

    Azhafizah,
    kan, kami sekeluarga memang hantu popia.

    BalasPadam
  5. Kak Ina,
    terima kasih kak.

    Rosa,
    Boleh cuba ni... memang sedap!

    Ninja Blogging,
    Terima kasih.

    Wak Lat,
    terima kasih... memang sedap!

    BalasPadam
  6. Nk cuba juga sedap tengok 😋 terima kasih bagi resipi.

    BalasPadam
  7. hari ni pun berbuka puasa popia
    tapi tak bersira.

    BalasPadam