Sebak!
Mengalir air mata, mendengar bacaa doa Perdana Menteri Malaysia ke-8 agar negara kita bebas dari wabak Covid 19. Allahu Akbar. Pertama kali dengar bacaan doa dari seorang ketua negara di negara kita.... sayu hati!
Dan, Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan sehingga 14 April 2020.
Tengahari tadi kami sekeluarga makan Nasi Goreng Pedas dengan Fried Mackerel. Sebenarnya ikan mackerel dalam tin memang rasa sedikit pedas (pedas-pedas manja) dengan sos cili tetapi Firdaus minta nasi goreng yang lebih pedas.
Selalunya kalau sebut sardin dalam tin, tak kira ikan mackerel atau ikan sardin, kita akan kata ikan sardinlah itu. Amie suka dua-dua jenis sama ada sardin atau mackerel. Sardin dalam tin lebih lembut, berbandin mackerel dalam tin yang lebih keras. Dua-duanya sedap bagi Amie. Kali ini Amie pilih Fried Mackerel in Chilli Sauce sebagai salah satu bahan perencah dalam nasi goreng.
Amie pisahkan isi ikan mackerel dengan os cilinya. Sos cili Amie tak buang, sebaliknya dimasak hingga kering bersama bahan perencah yang lain.
Hancurkan sedikit isi ikan mackerel. memang tak hancurlah sebab ikan mackerel ini agak keras sedikit. Amie tambahkan hirisan cili padi, dan juga daun kari untuk timbulkan aroma. Amie masukkan juga lobak merah Australia yang kurus panjang, dan satu cawan jagung tin. Jom,kita lihat resepinya di bawah.
Bahan-bahan:
5 cawan nasi putih
1 tin kecil Fried Mackerel in Chilli Sauce - pisahkan isi dari sos - hancurkan sedikit ikan mackerel - ketepikan sos cili
1 batang lobak merah Australia - kupas kulit - hiris bulat nipis
1 cawan jagung tin
1 tangkai daun kari - lurutkan
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan
Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi
Cara memasak:
1. Gaul ikan mackerel bersama nasi putih. Ketepikan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris bersama daun kari hingga terbit aroma.
3. Masukkan lobak merah dan jagung.
4. Tuangkan sos cili (sos ikan mackerel) ke dalam tumisan. Gaul rata dan masak sehingga agak kering.
5. Masukkan nasi yang sudah digaul dengan ikan mackerel. Gaul rata.
6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Sy suka sardin dibandingkan dgn mackerel. Tapi, nasi goreng akak ni buat sy lapar haha... Nak kena cuba ni.
BalasPadamPuan Hazel,
BalasPadamAlhamdulillah.