Pages

Selasa, 24 Mac 2020

Ikan Yu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas

Assalamualaikum.
Sebentar tadi sempat melihat perkembangan Covid 19 sehingga 23 Mac 2020, pada pukul 5 petang yang dikeluarkan secara rasmi oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Positif : 1518
Negatif : 11592
Pending : 4813
Jumlah : 17923

Pulih : 159
Unit Rawatan Rapi : 57
Kematian : 14

Selain meneruskan patuh arahan PKP, marilah kita memanjatkan doa tanpa putus kepada Allah S.W.T:
Aku berlindung dengan Allah Tuhan yang Maha Gagah Perkasa dan yang Mempunyai Kekuasaan Mutlaq. Aku berpegang teguh kepada Allah Tuhan yang Memiliki Kerajaan yang Maha Agung dan aku berserah diri kepada Allah yang Hidup dan tidak akan mati.
 
Ya Allah! Wahai Tuhan kami jauhilah kami daripada wabak yang datang ini dan peliharalah kami daripada segala kejahatan yang merosakkan serta selamatkanlah kami daripada segala fitnah dan penyakit taun serta segala bala’ yang datang, dengan kelembutan-Mu ya Allah, Tuhan yang Maha Berlemah Lembut, wahai Tuhan yang Maha Halus Pengetahuan-Nya, Engkau Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu, selawat dan salam kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w, keluarga dan para sahabatnya. Segala puji bagi Allah Tuhan pencipta alam semesta.
 
Dipanjangkan oleh,
 
Dato’ Hj Mohd Yusof bin Hj. Ahmad
Mufti Kerajaan Negeri Sembilan Darul Khusus
 
Sumber: muftins.gov.my

Sudah masak hidangan tengahari?
Amie belum buat apa-apa persediaan untuk memasak di dapur. Amie hanya igin kongsikan paparan Ikan Yu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas. Resepi ini agak lama tersimpan di dalam folder. Baru hari ini berkesempatan untuk dijadikan entri.
Sebenarnya Amie jarang makan ikan yu, kecuali ikan yu kering untuk dijadikan acar. Entah macamana, ketika mencari ikan di pasar dengan Encik Suami, terbeli pula ikan yu yang sudah siap dipotong, tapi sampai rumah kenalah buang kulitnya yang agak tebal itu. Ikan yu ini isinya padat, dan isinya tidak selembut ikan tenggiri atau ikan jenahak.

Bersama kepingan ikan yu, ada sepotong kecil hatinya. (Gambar kepingan ikan yu yang sudah dibuang kulit, entah di mana... tak jumpa dalam folder). Bila mengolah ikan yu, terkenang sagol ikan yu yang pernah Amie makan, hasil air tangan kawan keturunan Bajau. Kami makan sagol ikan yu dengan putu.

Wokey....
Mari kita lihat resepi Ikan Yu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas. Amie tumis dahulu semua bahan kisar supaya terbit aromanya.

Bahan-bahan:
4 keping isi ikan yu + 1 keping hati (500 gram) - buang kulit
1/2 kg nanas - potong ikut citarasa
1 cawan santan pekat 
2 cawan air
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - belah 2
1 keping asam gelugor (pilihan - sebab nanas dah sedia ada rasa masam manis)
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
15 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (gantikan bawang merah)
2 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan serai dan nanas.
3. Kemudian tambahkan air. Biarkan mendidih sehingga nanas layu.
4. Masukkan ikan yu bersama hatinya, diikuti dengan santan pekat.
5. Setelah ikan masak, masukkan cili merah, garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan