Assalamualaikum.
Dah sarapan pagi?
Ada lebihan nasi semalam tak?
Jom kita buat nasi goreng untuk alas perut pagi ini.
Nasi Goreng Belacan Pedas Berapi nama diberi.... hiks!
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih sejuk
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih cincang
4 sudu besar minyak
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
garam - jika perlu
Bahan tumbuk:
20 biji cili padi
2 cm belacan
1 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang besar serta bawang putih hingga layu.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk . Tumis dengan api perlahan hingga terbit minyak.
3. Besarkan api dapur. Masukkan nasi putih dan kacau rata.
4. Tuangkan sos ikan dan taburkan Maggi Cukup Rasa. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Belacan, sos ikan dan Maggi Cukup Rasa sudah lengkap menjadi perasa dalam nasi goreng. Kalau tak rasa masin juga, tambahkan sedikit garam mengikut selera masing-masing.
Nasi Goreng Belacan Pedas Berapi yang Amie olah nampak togel saja. Jadi, tambahkanlah beberapa bahan lain sebagai pelengkap. Amie sediakan sosej dan juga telur dadar.
Amie tambahkan juga kacang panjang sebagai ulam, serta kacang tanah dan ikan bilis goreng.
Jom sarapan pagi!
rolled scrambled eggs tu menarikk gilaaa :)
BalasPadam