Pages

Jumaat, 28 Jun 2019

Sambal Belacan, Ikan Bilis dan Petai

Assalamualaikum semua.
Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk berkongsi resepi di dapur maya ini. Kalau muncul beberapa kali dalam seminggu itu maknanya masih ada ruang untuk berada di dunia maya. Kalau sekali dua dalam seminggu, maksudnya dalam keadaan sibuk dan mencari peluang juga untuk berada di sini. Kalau seminggu dua tidak muncul, itu membawa isyarat tuan dapur berada di luar kawasan atau sibuk yang teramat sangat....hiks! 
Tapi kalau hari-hari dengan paparan dua tiga resepi .... memang dalam keadaan santai dan semua kerja lain sudah dibereskan!

Kali ini Amie kongsikan menu yang ringkas, main campak-campak saja iaitu Sambal Belacan, Ikan Bilis dan Petai. Sebenarnya Amie tambahkan tempe, tapi nampak macam panjang sangatlah tajuknya dan bubuh tempe sekali....kihkihkihhhh! Amie masak lebur saja kesemua bahan, dan sudah tentunya disebabkan ingin menghabiskan stok sambal belacan! Jom lihat resepinya di bawah ini. Senang saja, ambil 1 cawan sambal belacan, tambahkan bawang, dan kesemua bahan lain digoreng terlebih dahulu. Petai tu digoreng sekejap saja, asalkan berubah warna. Ikan bilis goreng sampai garing. Tempe tu Amie tak suka goreng garing, macam tak ada rasa tempe pulak kalau goreng sampai garing...hiks!

Bahan-bahan:
1 cawan sambal belacan
1 cawan ikan bilis goreng
1 cawan hirisan tempe goreng
1 cawan petai goreng
5 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan - jika perlu

Cara nenasak:
1. Panaskan minyak, dan goreng bawang merah serta bawang besar sehingga kekuningan.
2. Masukkan sambal belacan, dan tumis seketika.
3. Masukkan serentak ikan bilis goreng, tempe goreng dan petai goreng.
4. Kacau beberapa kali dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan jika perlu.
5. Padamkan api dapur.


 Sempat jugalah panggang ikan kembung dalam kuali ajaib.

Beberapa hari lepas, Encik Suami nak makan pucuk remayung masak bening. Jadi, sementara menunggu pulang dari solat Jumaat, siaplah sudah hidangan untuk makan tengahari.

 Jemput makan sama ye... 

Selamat malam semua.
Malam ini kena tidur awal.
Esok pagi lepas solat Subuh kami akan bertolak ke Tawau, jemput bujang kami di Airport Tawau. 
Kawan-kawan kata : Rasanya baru saja budak tu terbang ke Johor, esok dah nak balik pulak!
Iyolah.... kapal terbang tu mak bapaknya punya, jadi ikut suka dialah nak terbang sana sini...hiks! Sebenarnya Fuad mulai bercuti selama 2 bulan. Kali ini penerbangannya bukan terus dari Johor ke Tawau, tapi dari KLIA ke Tawau.
Farid pula, tak boleh tengok Fuad balik LD, dia pun nak ikut juga!
Adoiii.... anaka-anak! Kalaulah Johor dan Perak itu jaraknya 200km, bolehlah tiap-tiap minggu balik!

2 ulasan:

  1. Anak2 rindu la tu Amie.sedapnya nampak petai tu Amie

    BalasPadam
  2. Acik Erna,
    ye... sama2 rindu hehehee.
    Jemput makan sambal petai ye Acik.

    BalasPadam