Pages

Sabtu, 18 Mei 2019

Udang Galah Goreng Garam Kunyit

Assalamualaikum.
Selamat pagi, dan selamat berhujung minggu.
Kongsi resepi diteruskan dengan menu Udang Galah Goreng Garam Kunyit.
Resepi ringkas dan sangat mudah untuk disediakan.

Bahan-bahan:
15 ekor udang galah - bersihkan - cuci dan toskan - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan seketika
3 batang kacang panjang - potong serong
1/2 batang lobak merah - potong nipis bulat
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 biji cili merah - hiris
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
4 sudu besar minyak

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih sehingga terbit bau.
2. Masukkan udang galah dan masak sehingga masak.
3. Kemudian masukkan lobak merah dan kacang panjang. Gaul rata.
4. Seterusnya masukkan pula lobak merah serta bawang besar.
5. Kacau beberapa kali, dan setelah kacang panjang berubah warna, tambahkan perasa mengikut citarasa seperti garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Padamkan api dapur.

Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan