Lama tak makan jering!
Balik dari Balikpapan tempohari, teringat-ingat sambal jering dalam pesta makanan Balikpapan Fest 2019! Walaupun tak beli dan tak makan di sana, tapi bila terkenang, terliurlah pulak....hiks!
Jom masak jering. Kita buat sambal berlada, tapi ikut kepala Amie ahaks! Amie sempat beli 400 gram isi jering (sudah dibuang kulit) di Tawau. Senanglah nak masak, sampai rumah terus rebus.
400 gram isi jering - rebus hingga empuk - toskan - buang kulit yang masih melekat
1 cawan ikan bilis
3 helai daun limau purut - buang urat
4 sudu besar minyak
1 sudu kecil pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar / tumbuk kasar:
20 biji cili padi
7 biji cili hijau
2 cm belacan
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara memasak:
1. Isi jering yang sudah direbus empuk ditumbuk-tumbuk sedikit dengan anak lesung
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan pati asam jawa dan ikan bilis serta jering.
4. Gaul rata dan kemudian masukkan daun limau purut.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau sekali dua, dan kemudian padamkan api dapur.
Sedap diratah begitu saja!
Sudahlah isi jering sangat lembut, ditambah dengan rasa pedas yang sungguh menyelerakan...walllaaaa!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan