Selamat pagi semua.
Apa agaknya hidangan tengahari untuk keluarga?
Amie paparkan resepi Ikan Bawal Kukus Halia yang sempat Amie hidangkan untuk seisi keluarga kelmarin. Kelmarin ye, bukan hari ini....hiks!
Ada pun resepi Ikan Bawal Kukus Halia ini Amie olah sendiri menggunakan bahan yang ada di dapur.
Yang penting, rasanya sedap dan habis dimakan sekeluarga.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan putih seberat 1.2 kg - bersihkan dan toskan
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak manis ABC
2 sudu besar kicap manis pedas Mahsuri
10 biji cili padi
Bahan hiris:
5 cm halia muda - kikis kulit - hiris halus seperti batang mancis
1 batang serai - hiris serong
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - mayang kasar
1/2 batang lobak merah - hiris halus
Cara memasak:
1. Sediakan periuk pengukus. Jerang air di dalamnya dan biarkan mendidih.
2. Bubuh ikan dalam dulang pengukus.
3. Tuangkan sos ikan secara merata, diikuti dengan sos tiram, kicap lemak manis dan kicap manis pedas.
4. Kemudian bubuh semua bahan hiris dan juga cili padi sehingga menutupi ikan.
5. Buka penutup periuk pengukus, dan letakkan dulang berisi ikan tadi di dalamnya. Tutup periuk.
6. Kukus selama 10 minit atau sehingga ikan masak.
Kuah ikan kukus halia ini sangat sedap! Ada rasa masin, dan lemak manis serta sedikit pedas. Nak tambah lagi pedas sewaktu makan, picit saja cili padi merah tu....yummy!
sedap nih... dana jarang sgt kukus ikan bawal... tp tgk resepi ni mudah... boleh jgk try nnti
BalasPadamTq... blh try esk...
BalasPadamMacam mane dpt kuah? Air.. garam sume xde..
BalasPadam