Makan ikan panggang memang sedap!
Terlebih sedap kalau makan dengan tangan.
Lepas makan memang kena cuci bersih-bersih tangan. Bukan apa. Bau belacan tu melekat di tangan... ahaks!
Bahan-bahan:
2 ekor ikan belanak saiz sederhana besar - bersihkan
Bahan perencah:
1/2 cawan pati santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar minyak masak
garam / perasa pilihan secukupnya
Cara:
1. Satukan kesemua bahan perencah.
2. Letakkan ikan di atas pemanggang. Lumurkan dengan bahan perencah.
3. Balik-balikkan ikan.
4. Bila mata ikan menjadi putih atau tersembul ke atas (tanda ikan sudah masak), angkat.
5. Hidangkan bersama air asam.
Marilah masak dengan penuh kasih sayang...uwaaaaaa!
Jadi, dapatlah hasil ikan panggang seperti di bawah ini....ngeeee!!!!
Banyak cara penyediaan air asam atau pencecah ikan panggang yang sedap-sedap! Amie buat air asam menggunakan cara yang paling mudah, tapi hasilnya memang naik jempol!
Bahan-bahan:
15 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
1 biji tomato - cincang
1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 sudu kecil serbuk belacan
1 sudu kecil pati asam jawa
2 biji limau nipis
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Cara:
Satukan kesemua bahan di atas dalam sebuah bekas. Gaul sebati dan biarkan seketika sebelum dihidangkan bersama ikan panggang!
Adeeehhh.... Tak terliur ke?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan