Salah satu lauk hidangan tengahari kami sebentar tadi ialah Sambal Tempoyak Ikan Bilis dengan Petai. Tak payah membebel panjang sebab peminat tempoyak mesti sudah pernah masak sambal begini.
Resipi : Sambal Tempoyak Ikan Bilis dengan Petai
Bahan-bahan:
1 cawan isi petai yang sudah dihiris
1 cawan ikan bilis
1 cawan tempoyak
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 helai daun kunyit - siat dan simpul
1 cawan air
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
40-50 biji cili padi
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
1 cm kunyit hidup
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api sederhana hingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan tempoyak dan gaul rata. Tambahkan air.
3. Masukkan ikan bilis, petai, bawang besar dan daun kunyit.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kalau suka sambal pekat, masak lebih lama sedikit. Kalau suka yang agak berkuah, bolehlah padamkan api dapur .
Sedap tak?
Walaaaaa.....
Teringat-ingat petai mata besar yang tergantung-gantung di tepi jalan dalam perjalanan balik dari Cameron Higlands dua minggu lepas.
Balik LD, dapat juga beli petai mata besar tergantung di tepi jalan.
Maka, jadilah Sambal Tempoyak Ikan Bilis dengan Petai pada hari ini.
KLIK ==>> MINYAK LINTAH PAPUA
BalasPadamKLIK ==>> OBAT KUAT PRIA
KLIK ==>> SOLOCO
KLIK ==>> VIAGRA ASLI
KLIK ==>> MINYAK LINTAH ASLI
KLIK ==>> OBAT KUAT ECERAN
KLIK ==>> VIAGRA
KLIK ==>> MINYAK LINTAH PAPUA
KLIK ==>> PENIRUM
KLIK ==>> MINYAK LINTAH
KLIK ==>> HAMMER OF THOR
Memang sedap sebab da cuba...terbestlah...
BalasPadam