Pages

Ahad, 29 April 2018

Sup Kaki Ayam dengan Betik & White Fungus

Selamat berhujung minggu.
Hari ini Amie masak hidangan tengahari lebih awal.
Bila dah masuk dapur, sambil kemas sedikit-sedikit sambil sediakan sarapan, sambil juga siapkan bahan untuk masak tengahari. 
Memandangkan kali ini Amie nak masak sup kaki ayam, perlu sedikit masa lebih untuk merenihnya, jadi Amie fikir eloklah masak sekali harung di sebelah pagi. 

Seperti biasa, kalau ada betik mengkal memang Amie suka masak sup dengan ayam, atau kaki ayam. Suka sangat nak hirup kuahnya yang manis semulajadi dari buah betik! Ditambah pula dengan rasa pedas-pedas lada putih dan aroma daun kemangi! Aduhai....mau dua tiga mangkuk hirup kuah, sampai kembung...hiks!

Bahan-bahan:
500 gram kaki ayam - bersihkan dan potong ikut citarasa
1 biji betik mengkal anggaran 500 gram - kupas kulit, buang biji dan potong ikut citarasa
2 kuntum white fungus - rendam hingga kembang kemudian carik-carik
7 tangkai kemangi
2 liter air
1 labu bawang besar - belah 8
7 ulas bawang putih - belah 2
3 cm halia - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil lada putih - tumbuh
garam / perasa pilihan secukupnya 

Cara:
1. Dalam sebuah periuk / kuali masukkan air, kaki ayam, betik, white fungus, bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
2. Masak menggunakan api besar sehingga mendidih  selama 10 minit, dan kemudian perlahankan api. Renih sehingga kaki ayam menjadi lembut.
3. Perasakan dengan lada putih, garam dan perasa pilihan.
4. Biarkan seketika dan kemudian masukkan daun kemangi. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Akibat masak sup kaki ayam di awal pagi, makan kami sekeluarga bersarapan pagi dengan tambahan sup kaki ayam! Asyik menhgirup kuah yang manis lazat dari rasa buah betik, dan leka menikmati kaki ayam serta white fungus, maka habislah seperiuk Sup Kaki Ayam dengan Betik & White Fungus yang kononnya dimasak untuk hidangan tengahari!

2 ulasan:

  1. wah sedap tu kaki ayam... ingat dulu masak betik muda tapi tak pernah lah pulak campur dengan kaki ayam..em resepi yang nampak sedap je ni..

    BalasPadam
  2. Daun kemangi tu apa ya? Rasa dan baunya macamana?

    BalasPadam