Pages

Ahad, 29 April 2018

Ikan Masin Goreng dengan Terung

Masak sekali harung memang menjimatkan masa dan tenaga.
Ikan Masin Goreng dengan Terung adalah antara lauk makan tengahari yang paling mudah untuk disiapkan. Biasanya kalau balik kerja, Amie capai apa sahaja yang ada di dapur. Nasi tanak, lauk pun siap! Dalam pinggan lauk memang akan ada 2 atau 3 dalam 1...hiks!

Kata penjual ikan masin, nama ikan masin ini karahu. Buka kerapu, katanya. Iyolah...iyolah. Di sini Amie sebut ikan masin saja...ahaks!

Bahan-bahan:
250 gram ikan masin - bersihkan dan potong ikut citarasa - bilas
2 biji terung ungu - hiris serong
2 biji cili merah - potong ikut citarasa
7 biji cili hijau - potong ikut citarasa
20 biji cili padi
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 cm halia - hiris halus
2 sudu besar cuka
1/2  kecil gula pasir
1 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa

Cara:
1. Ikan masin dan terung goreng secara berasingan. Toskan minyak.
2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan kedua-dua bahan tadi di dalam kuali.
3. Masukkan bawang besar, halia, cili merah, cili hijau dan cili padi. Tumis hingga layu.
4. Tambahkan gula pasir, perencah Maggi Cukup Rasa, ikan masin dan terung goreng.
5. Kacau beberapa kali dan kemudian renjiskan cuka.
6. Padamkan api dapur.
7. Hidangkan bersama nasi panas.

Encik Suami selalu kata: Sedap makan kalau ada ikan masin. Tak pula dikata: Masaklah ikan masin! Menu ringkas ini memenuhi citarasanya!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan