Pages

Sabtu, 29 Julai 2017

Sup Pedas Ikan Jenahak

Sesekali hirup kuah sup pedas mesti sedapkan?
Jom kita masak sup ikan jenahak, bubuh cili padi sikit! Oppsss! Nak meletop....tambah lada putih!

Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak
2 biji kentang - kupas kulit dan potong kecil
1/2 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
1 sudu kecil pati asam jawa - boleh gantikan dengan asam keping
2 cm halia - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
1 batang serai - diketuk
10 biji cili padi - pecahkan
1/2 sudu kecil lada putih - ditumbuk
1 liter air
3 sudu besar minyak
garam / gula /  perasa pilihan secukupnya 

Bahan penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris

 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan penumis hingga wangi dan layu.
2. Masukkan kentang, lobak merah, serai, halia, lengkuas dan cili padi serta lada putih. Kacau sebati dan kemudian tambahkan air. Biarkan masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan jenahak. Biarkan masak selama 5 hingga 7 minit. 
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan panas bersama hirisan daun sup dan perahan limau nipis jika suka.

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum Mie
    Waduh berfeluh ni kalau dapat makan sup ni
    Boleh lah kaknoor try lepas ni
    Kena mancing jenahak dulu lah ni..

    BalasPadam
  2. Waalaikumussalam Kak Noor,
    sesekali kak...sup podeh!

    BalasPadam