Selamat berhujung minggu.
Hari ini Amie kongsikan resepi ala fusion, Ikan Salmon Masak Tempoyak. Sesekali 'timurkan' ikan salmon tentu dapat selera yang berbeza! Bila sebut masakan berkuah, berasaskan tempoyak....mmmmm! Tak payah fikir dua atau tiga kali untuk mengolahnya! Terbayang betapa enaknya menikmati nasi putih dengan kuah tempoyak yang melimpah!
Resepi masak ikan dengan tempoyak ini Amie ikut cara masakan dari dapur Puan Sri Zanita Ramli : KASIH ILMAR.
Sebelum ini pun, Amie pernah mencuba resepinya dengan menggunakan bahan yang sama iaitu : IKAN JENAHAK MASAK TEMPOYAK.
Buat rakan blogger masakan, Puan Sri Zanita Ramli, terima kasih daun keladi, kerana banyak resepi menyihatkan dan penuh berkhasiat dikongsi dalam blog beliau.
Bahan-bahan:
3 keping ikan salmon
4 sudu besar tempoyak
7 tangkai daun kesum
7 biji kacang bendi
15 biji cili padi merah - Amie gunakan cili padi minyak
3 cm kunyit hidup
2 batang serai - dititik
5 cawan air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
1. Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga hancur.
2. Panaskan air dalam kuali / periuk dan masukkan semua bahan tumbuk, serai dan tempoyak.
4. Biarkan mendidih, dan kemudian masukkan daun kesum, kacang bendi dan ikan salmon.
5. Kecilkan api, dan renih hingga ikan masak.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan