Pages

Khamis, 1 Jun 2017

Ayam Panggang Rosemary

Agak lama juga Amie tak buat Ayam Panggang Rosemary. Tanam pokok rosemary pun asyik mati saja ha ha haaaa! Jadi gunakan rosemary kering sajalah.


Bahan-bahan:
1 ekor ayam seberat 1.5 kg
1 biji lemon - perah jusnya
4 biji kentang - kupas dan belah 2
1 batang lobak - buang kulit dan potong bulat
2 batang jagung - kupas kulit dan potong 3
1 biji bawang Holland - kupas kulit dan belah 2
2 biji tomato - belah 2
5 hirisan lemon
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
2 sudu besar stok ayam pekat
7 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega

Bahan tumbuk / kisar:
3 cm halia
1 sudu besar rosemary kering
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Cara:
1. Lumurkan ayam dengan perahan jus lemon sehingga rata.
2. Goreng bawang putih hingga kekuningan menggunakan minyak zaitun. Kemudian tumbuk bawang putih hingga lumat.
3. Gaulkan bawang putih tumbuk bersama minyak zaitun dan kesemua bahan tumbuk / kisar. Tambahkan gula perang, garam dan stok ayam pekat.
4. Kemudian lumurkan pada ayam dan perap di dalam peti sejuk selama 4 jam.
5. Rebus kentang, jagung dan lobak merah sehingga 3/4 masak. Angkat dan lumurkan dengan lebihan rempah perapan ayam.
6. Susun ayam, kentang, lobak merah, jagung, tomato, bawang Holland dan hirisan lemon di dalam tray pembakar.
7. Sapukan mentega pada ayam dan sayur-sayuran.
8. Baar dalam oven di antara 180-200'C selama 1 jam.

Jika suka, sediakan sos lada hitam sebagai pencecah ayam panggang. 
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar - cincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
1 sudu kecil kicap pekat
1 cawan susu segar
1 sudu kecil stok ayam pekat

Cara:
1. Cairkan mentega.
2. Goreng bawang besar hingga kekuningan.
3. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
4. Tambahkan lada hitam tumbuk dan sos lada hitam, kicap pekat serta stok ayam pekat.
5. Akhir sekali masukkan susu segar.
6. Gaul rata dan padamkan api dapur apabila sos lada hitam mula mendidih.

 Selamat menjalani ibadat puasa!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan