Pages

Isnin, 29 Mei 2017

Sambal Cencaluk Belimbing Buluh

Alhamdulillah.
Syukur kepadanya kerana memberi kesempatan untuk kita melalui hari ketiga berpuasa dibulan Ramadhan. Moga hari-hari seterusnya badan bertambah selesa menjalani ibadat puasa di bulan mulia ini.


Kali ini Amie hanya kongsikan resepi ringkas, tetapi sudah pastinya terasa begitu enak ketika dinikmati bersama keluarga di meja makan. Amie sempat sediakan ikan bakar dengan pencecahnya iaitu Sambal Cencaluk Belimbing Buluh. Alhamdulillah, walaupun Fuad dan Fairuz tidak menyentuh, tetapi Encik Suami makan dengan enaknya! Ternyata Sambal Cencaluk Belimbing Buluh memang cukup lazat dinikmati bersama ikan bakar dan nasi panas.

Bahan-bahan:
3 sudu besar cencaluk - tapiskan airnya
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 biji tomato - hiris nipis
5 biji belimbing buluh - belah dua dan hiris nipis
15 biji cili padi kampung - hiris / potong dua
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
Gaulkan semua bahan dan biarkan selama 15 minit sebelum dinikmati.

Memang sedap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan