Pages

Isnin, 29 Mei 2017

Lamb Masak Sos Lada Hitam

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi kesempatan untuk kita menikmati hari ketiga berpuasa pada tahun ini. Mudah-mudahan segala amalan kita diterima oleh-Nya. Aamiin.
Pada masa yang sama, eloklah kita terus amalkan sikap bersederhana dalam menyediakan juadah berbuka dan bersahur untuk keluarga. Mudah-mudahan pembaziran dapat dielakkan di bulan mulia ini. Di kesempatan ini, Amie kongsikan resepi Lamb Masak Sos Lada Hitam. Memang enak dinikmati bersama nasi panas sebagai juadah berbuka puasa. Anak-anak pun suka, termasuklah si kecil Firdaus!


Bahan-bahan:
800 gram lamb - potong ikut suka
3 biji kentang - kupas dan potong dadu
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 biji capsicum kuning - potong dadu
2 batang daun bawang - potong 2 cm
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 cm halia - hiris
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis ABC
2 cawan air
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan jika perlu

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar dan halia hingga terbit aroma.
2. Masukkan lamb dan gaul rata sehingga lamb kelihatan layu.
3. Tambahkan sos lada hitam, lada hitam tumbuk, kicap manis, sos tiram dan air. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Masukkan kentang dan tutup kuali. Masak hingga lamb empuk dan kuah menjadi pekat. Kacay sejali-sekala.
5. Masukkan capsicu merah, kuning dan hijau. Kacau sekali dua, dan akhir sekali taburkan hirisan daun bawang. 
5. Jika perlu boleh taburkan sedikit garam atau perasa pilihan. Amie tak tambah  garam atau sebarang perasa tambahan. 



Masakan ini agak ringkas tapi cukup menyelerakan!

3 ulasan: