Pages

Ahad, 30 April 2017

Roti Inti Kacang Hitam

Selamat berhujung minggu buat rakan-rakan pengunjung tersayang. Moga sihat dan ceria selalu. Hari ini, Amie berdua sahaja dengan Firdaus. Fairuz menghadiri kelas tuisyen, sementara Encik Suami menyiapkan tugas yang belum selesai. Keluar awal pagi, balik tengahari untuk makan dan kemudian keluar lagi. 
Firdaus!
Jom temankan Mommy uli tepung di dapur.
Kita buat roti inti kacang hitam yang Baba suka beli tu! 

Dapat 16 ketul roti belum berinti, tapi Firdaus 'cukai' seketul! Tinggal 15!
Ingatkan dah faham bahasa, ikut arahan tapi rupanya lawan tokey!
Habis tepung dan bijan bertaburan. Semua nak dipegang oleh budak kecik satu ni!


Resepinya pun tidaklah semewah mana, hanya gunakan bahan asas sahaja. Itu pun kata Encik Suami (setiap kali Amie buat roti), dah cukup sedap dan lembut! Alhamdulillah. Makan roti baru keluar oven memang sedapkan!


Bahan A:
11 gram yis  (1 paket)
1 cawan air suam

Bahan B:
3 1/2 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin
1 biji telur

Bahan tambahan:
Sebiji telur dan 1 sudu besar susu cair - bancuh untuk glis atas roti
Bahan hiasan : bijan hitam 

Inti:
Inti kacang hitam secukupnya

 Cara:
1.  Untuk Bahan A : Masukkan yis ke dalam bekas berisi air. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
2. Bahan B : Telur dipukul ringan. Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan tepung gandum, susu tepung, gula, marjerin dan telur. Gaul rata.
3. Tuangkan sedikit demi sedikit bancuhan yis dan uli adunan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
4. Rehatkan doh selama satu jam. Doh akan mengembang dua kali ganda dari bentuk doh asal.
5. Uli sekali lagi doh tersebut, dan tumbuk-tumbuk sedikit.
6. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Dan setiap bahagian di bahagi dua lagi. Amie dapat 16 biji doh, tapi Firdaus nak isi juga sebiji dengan inti, jadi tinggallah 15 biji.
7. Leperkan doh, dan isikan dengan satu sudu besar inti kacang hitam. Kemudian tutup semula dengan kemas. Jika suka, hiris sedikit bahagian luar doh menggunakan pisau tajam sehingga kelihatan intinya.
8. Kemudian letakkan di dalam cawan kertas mengikut saiz yang sesuai.
9. Sapukan sedikit bancuhan telur dan susu cair di atas roti dan kemudian taburkan sedikit bijan hitam.
10. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan (sekurang-kurangnya 10 minit) dengan suhu 150'C atau mengikut tahap kepanasan oven masing-masing untuk membakar roti selama 25 minit.

Firdaus makan 3 ketul!


1 ulasan:

  1. Bertuah anak-anak Amie kerana mummy mereka rajin dan pandai masak!

    BalasPadam