Berselera nak ke dapur...eh! Pulak dah! Apasal pula berselera nak ke dapur?
Tiba-tiba teringin nak makan masakan kampung sebenarnya.
Jadi, hari ini merajinkan diri mengeledah peti sejuk. Jumpa seekor ikan jenahak. Terjumpa pula satu balang tempoyak yang belum terusik! Ada belimbing buluh. Ada lebihan buah mangga separuh masak. Yang terlebih suka, sebab terjumpa sepaket ikan gelama kering!
Mula-mula masak nasi. Nanti kalau nasi dah nak mula kering, masukkan saja dua tiga ekor ikan gelama kering di atasnya. Kononya masak kukuslah tu, dengan wap nasi! Ini style Bonda kita yang kita selalu lihat masa kecik-kecik dulu!
Lepas tu mulalah bersihkan ikan jenahak nan seekor tu. Jom lihat resepinya di bawah ini. Oh! Ya... disebabkan ada sambal belacan satu lesung, masakan singgang ini Amie tidak pedas, masak singgang kampung yang biasa-biasa saja.
Singgang Jenahak Ikan Tempoyak
Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak (500 gram) - bersihkan dan potong 2
2 sudu besar tempoyak
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - pecahkan
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - belah jangan sampai putus
1 biji cili hijau - belah jangan sampai putus
7 biji belimbing buluh - belah jangan sampai putus
1 helai daun kunyit - siat-siat
1 sudu kecil serbuk kunyit
800 ml air
garam / perasa pilihan
Cara:
1. Jerang air dalam periuk.
2. Masukkan tempoyak, bawang besar, bawang putih, serai dan serbuk kunyit.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan, belimbing buluh dan cili hijau serta cili merah.
4. Biarkan mendidih lagi sehingga ikan masak.
5. Masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam / perasa pilihan.
Ini Sambal Belacan Mangga nan selesung!
Bahan-bahan:
20 biji cili padi kampung - campur merah dan hijau
1 keping belacan seberat 20 gram
1 cawan mangga cincang - mangga hampir masak
1 labu bawang besar - hiris nipis
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula secukup rasa
Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan dan hirisan bawang besar. Jangan terlalu lumat / hancur.
2. Masukkan cincangan mangga dan lenyek sedikit menggunakan anak lesung.
3. Tambahkan garam dan gula serta jus limau kasturi.
4. Gaul rata.
Macam biasalah.....
Amie kalau buat sambal belacan walaupun bahan dah masam tapi tetap bubuh jus limau kasturi juga!
Lauk tengahari daj siap... kesian ikan gelama kering kukus di belakang tu! Lupa nak fokus masa ambil gambar tadi! Apa pun ikan kering itu jugalah yangbhabis seekor Amie makan!
Assalam Amie,
BalasPadamlama tak singgah sini..sedap masak singgang ada tempoyak lagi..lawan pula dengan samabl belacan mangga..waduh kecur air liur malam2.. walaupun tengah ngantuk ni..heheh
Amie, saya rasa lapar.... hah..hah..hah...
BalasPadam