Mommy
tidak masak?
Barangkali
melihat Amie tidak ke dapur, anak-anak cuba mengingatkan rutin masak-memasak
untuk hidangan keluarga. Maklumlah, sebaik sahaja sampai di rumah, pulang dari
tempat kerja membuatkan kita ingin terus merehatkan diri melepas lelah. Namun,
pertanyaan yang sama hampir setiap hari dari mulut Fuad dan Fairuz, membuatkan
Amie bingkas bangun menuju ke dapur, sambil di hati membisikkan….
Ya…
Mommy masak!
Masaklah
apa jenis hidangan sekalipun. Proses memasak akan menjadi lebih mudah dengan
adanya Maggi® CukupRasa™ yang memang sudah tersedia di atas rak dapur.
Anak-anak begitu berselera sekali ketika menikmati mee hoon goreng di waktu
pagi dan sering berpesan supaya dijadikan bekalan untuk ke sekolah. Dan sudah
tentunya mereka tidak dapat melupakan kelazatan sup jagung dan nasi ayam yang
sering Amie hidangkan ketika hari minggu!
Oh!
Nampaknya Maggi® CukupRasa™ kini sudah menjadi rakan baik Amie ketika di dapur!
Apa tidaknya! Aroma masakan yang terbit dari bawang-bawang segar, garam, ikan
bilis dan rempah yang terdapat dalam perencah istimewa ini mampu menarik
langkah anak-anak dan Encik Suami untuk berkali-kali menjengah ke dapur! Pasti
tidak sabar untuk menikmati setiap hidangan yang sedap dimasak!
Jom…
Kita
lihat apa yang Amie sediakan untuk hidangan tengahari kami sekeluarga!
Sudah
semestinya dengan menggunakan Maggi® CukupRasa™, kali ini Amie mengolah masakan
ikan yang ringkas tapi pasti menggamit selera seisi keluarga. Amie gunakan ikan
kerapu dan memilih masakan cara kukus untuk menghasilkan hidangan yang sihat
dan penuh khasiat.
Amie menggunakan
bahan-bahan yang mudah diperolehi untuk masakan Ikan Kerapu Kukus ini. Mari
kita lihat resepinya yang sangat mudah dan mungkin biasa anda masak tetapi
dengan bantuan rakan dapur Amie iaitu Maggi® CukupRasa™, masakan ini akan
menjadi luar biasa lazatnya!
Bahan:
1 ekor ikan kerapu seberat 700
gram
4 cm halia – hiris halus
Bahan untuk sos:
3 biji bawang putih – cincang
1 sudu besar seasoning sauce
Maggi
1 sudu besar sos tiram Maggi
½ sudu besar Maggi® CukupRasa™
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil tepung jagung
dibancuh dengan 60 ml air
Bahan hiasan:
5 biji cili padi
2 batang daun ketumbar
2 keping hirisan lemon
Sedikit hirisan daun bawang
Cara memasak:
1. Bersihkan ikan dan kelar-kelar sedikit. Kemudian
toskan hingga kering.
2. Isikan perut ikan dengan separuh daripada
hirisan halia.
3. Letakkan ikan di atas dulang
pengukus dan bubuh lebihan hirisan halia di atas ikan.
4. Jerang air di dalam periuk
pengukus hingga mendidih.
5. Kukus ikan selama 7 minit.
6. Sementara itu, goreng bawang putih cincang
hingga kuning keemasan. Padamkan api dapur.
7. Tambahkan seasoning sauce, sos tiram dan bancuhan air tepung jagung ke dalam minyak bawang putih tadi dan gaul
sebati.
8. Buka penutup pengukus dan tuangkan secara
merata bahan sos. Tutup semula pengukus. Biarkan selama 3 minit.
9. Buka sekali lagi tutup pengukus dan
taburkan perencah Maggi® CukupRasa™
10. Tutup periuk pengukus
selama 1 minit lagi dan kemudian padamkan api dapur.
11. Hidangkan panas Ikan Kerapu Kukus dengan
taburan daun bawang, hirisan cili padi dan daun ketumbar di atasnya.
12.
Jika suka, boleh renjiskan jus limau nipis atau jus lemon di atasnya.
Alhamdulillah.
Selesai
masak, Amie tidak perlu memanggil seisi keluarga untuk ke meja makan.
Kerana……
Aroma
masakan Ikan Kukus Kerapu dengan taburan
Maggi® CukupRasa™ sudah mampu memanggil anak-anak untuk menjengah ke
dapur dan terus bersuara : Oh! Mommy sudah siap masak!
Tanpa disuruh, Fuad dan Fairuz membantu menyusun atur pinggan di atas meja makan. Anak-anak dan Encik
Suami nampaknya tidak sabar-sabar untuk menjamu selera dengan Ikan Kerapu Kukus
yang masih panas berwap yang baru diangkat dari pengukus!
Hargailah
setiap detik hidup ini terutama ketika berkesempatan untuk bersama seisi
keluarga! Layanilah selera anak-anak selagi mereka masih bersama kita kerana
suatu masa nanti mereka akan melangkah keluar dalam tempoh yang agak lama sama
ada menyambung pengajian di tempat lain atau hidup berkeluarga. Sudah semestinya
mereka tidak akan melupakan saat indah ketika bersama kita kerana kita
mempunyai ‘sakti’ menghasilkan masakan yang pasti diingati mereka sampai
bila-bila. Sesibuk mana pun, kita perlulah bijak meluangkan sedikit masa untuk
memasak kerana segalanya akan menjadi lebih mudah dengan adanya rakan baik
kita, Maggi® Cukup Rasa™ !
wowww, cantik ikan tu posing Amie,hihihi
BalasPadammenarik resepi ni, mst bertambah2 nasi kan..
Liza,
BalasPadamalhamdulillah... jemput sekali.
Sedapnyerrrr.... lama x beli kerapu...
BalasPadamps: jd duta megi pulak kak amie ye.. hihi
Assalam kak amie..menu sihat ni..ada MCR semua keje jadi mudah kan?
BalasPadamAssalam Amie,
BalasPadamya ampun..berselaranya tengok isi ikan yang fresh tuuuu
dah dapat rasa kesedapan kat tekak ni ..Oh my allah..
kecurr seh...
Aduh-duh-duhh! kakak rasa macam nak duduk sama menghadap hidangannyalah Amie:)
BalasPadamAssalamualaikum kak..
BalasPadamElok utk diet ratah ikn kukus kak ni..sedappnya..
Salam singgah kak amie
BalasPadamKecur tengok , wani pulak jarang nak masak ikan kukus sebab orang tak berapa makan huu..
Tun,
BalasPadamhe he heee.... sesekali..
Lina,
betul tu Lina... tak risau terlebih atau terkurang, cukup rasa...
Ayu,
waalaikumusaalam.... memang berbaloi kalau masak kukus guna ikan freash he heee
Kak Zakie,
BalasPadamjemput kak...
Maz,
waalaikumussalam... betul tu... tapi rasanya sekor tak cukup tu hihihiii
Wani,
alhamdulillah... anak-anak suka pulak bila dihidang panas...licin tak tinggal ha ha haa
Alamak soooo tempting K.Amie. Ikan tu nampak sgt segar...ditambah pula dengan Maggi cukup rasa , mesti sedap. Terbaiklah, suka resipi ikan kukus macam ni. Resipi macam ni sedap dan cepat disediakan. Nanti bulan puasa boleh selalu masak macam ni.
BalasPadamFiza,
BalasPadamAlhamdulillah.. dapat ikan baru naik dari laut...belum terkena ais..memang sodap..terasa segar dan manisnya!
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
BalasPadamAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570