Kakak ipar baru balik dari Kota Kinabalu. Biasanya bila melalui Kundasang, pasti banyak sayuran yang diborong, dibahagi-bahagikan untuk kaum kerabat. Kami pun dapat bahagiannya termasuklah lobak merah, sayur salad, kobis bunga, kubis panjang, timun jepun dan juga pucuk labu siam.
Encik Suami minta kita masak pucuk labu siam untuk lauk tengahari tadi. Jadi kita pun masaklah... Pucuk Labu Siam Tumis Belacan! Mmmmm... bau tumisan belacan satu dapur!
15 tangkai pucuk labu siam - bersihkan - potong sepanjang 3 cm - pisahkan batang dan daun pucuk yang lembut
10 ekor udang kertas - bersihkan
1 labu bawang besar - mayang kasar
1/3 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
2 cm belacan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan udang, bawang besar dan batang labu siam. Kacau rata sehingga batang labu siam lembut.
3. Kemudian masukkan daun dan pucuk labu siam. Tutup kuali selama 3 minit.
4. Buka penutup dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan