Selamat tengahari semua.
Apa agaknya hidangan untuk keluarga pada hari ini. Amie belum masak lagi. Sedang rendam ikan... kih kihhhh. Sementara itu, Amie nak kongsikan satu resepi mudah yang sudah sekian lama tersimpan dalam folder tapi terlupa untuk dipaparkan. Resepi ini Amie dapat dari rakan sekerja, Puan Hajjah Al Maidah Al Kanta. Bila diterjemahkan dalam bahasa Melayu, resepi asal iaitu Manuk Ballahan Lahad dalam bahasa Bajau membawa maksud Ayam Masak Kampung.
Jom kita tengok rupa masakan Manuk Ballahan Lahad di bawah ini:
Gunakan kunyit hidup untuk rasa dan hasil yang asli.
Di bawah ini Amie tuliskan resepi asal, manakala bahan lain atau bahan tambahan itu sebenarnya ikut citarasa sendiri.
Bahan-bahan:
1 kg daging ayam – potong 8 bahagian
500 gram labu kundur – kupas kulit dan
potong dadu
1 batang serai – dititik
600 ml air
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu makan minyak
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
20 biji cili padi
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk serta serai hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam dan kacau rata.
3. Setelah daging ayam berubah warna,tambahkan air. Biarkan sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan labu kundur dan masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Ketika Amie tumis bahan tumbuk, aroma yang enak mula terbit hasil gabungan kunyit hidup, halia dan serai. Dan sewaktu Amie tambahkan labu kundur, ketika kuah mendidih, rasa tak sabar untuk mencicipinya.
Bagi Amie resepi ini memang sungguh enak, walaupun bahan dan cara olahannya sangat mudah! Cukuplah... lengkap dalam satu menu dihidangkan bersama nasi panas!
Terima kasih buat Puan Hajjah Al Maidah Al Kanta yang sekarang ini sedang bercuti bersama keluarganya di Perak.
Sedapnyaaaa..
BalasPadamRasa nak ambil jer semangkuk :)