Pages

Jumaat, 27 November 2015

Ikan Kayu Goreng : Daeng Landang-Landang Mangkuk-Mangkuk

Satu lagi nak kongsi resepi tertunggak....
Sekadar ikan goreng, tapi bukan goreng biasa. Ini ikan goreng gaya masakan suku kaum Bajau. Sekali lagi resepi dikongsi daripada Puan Hajjah Al Maidah Al Kanta.  Jom kita tengok....

Bila dah dihias-hias, macam di ataslah rupa Daeng Landang-Landang Mangkuk-Mangku. Di bawah ini, hasil gorengan yang baru keluar dari kuali.

Baik dihias atau pun tidak rasanya tetap sama. Ikut tradisinya hanya dua jenis ikan sahaja yang digunakan. Selain ikan kayu saiz besar, boleh gunakan ikan tenggiri. Tapi... lupalah pulak apa nama ikan tenggiri dalam bahasa Bajau.

Jom tengok resepinya yang sangat mudah ini.



Bahan-bahan:
1 ekor ikan kayu saiz besar – bersihkan dan potong 5 bahagian
minyak untuk menggoreng
1 sudu kecil pati asam jawa

Bahan tumbuk:
1 sudu kecil garam
3 cm kunyit hidup
15 biji cili padi

Cara:
1. Gaul ikan bersama semua bahan tumbuk dan perap 15 minit.
2. Goreng sehingga masak.
3. Angkat dan toskan.


3 ulasan: