Pages

Sabtu, 31 Oktober 2015

Udang Goreng Jintan

Selamat berhujung minggu teman-teman.
Alhamdulillah, jerebu sudh berlalu pergi. Matahari kembali bersinar terang seperti hari-hari sebelumnya.
Jom main masak-masak lagi....

Hari ini Amie masak udang.... Udang Goreng Jintan. 
Amie goreng 1/2 kg udang kertas. Sedap pula rasanya bila tergigit jintan manis ketika menikmatinya! Maklum... jintan manis kasar, bukannya serbuk! Barulah ada 'rasa'! Nak lebih 'terasa' tambahkan hirisan daun ketumbar pula.

Bahan-bahan:
1/2 kh udang kertas - potong bahagian kepala - belah belakang dan tarik urat udang
1 sudu kecil jintan manis kasar
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu besar hirisan daun ketumbar
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil garam 
1/2 sudu kecil gula
minyak
 
Bahan tumbuk:
2 cm halia
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil lada putih 

Cara:
1. Buangkan air basuhan udang. Buangkan air dan biarkan udang kelihatan basah.
2. Gaul udang dengan bahan tumbuk, serbuk kari, jintan manis, hirisan daun ketumbar, garam dan gula.
3. Taburkan tepung gandum dan tepung jagung dan kemudian balik-balikkan udang supaya dilumuri bahan-bahan tadi.
4. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak.
5. Sedia untuk dihidangkan.
 
 Jom ratah....

1 ulasan: