Pages

Rabu, 28 Oktober 2015

Ayam Masak Lemak Cili Padi Dengan Labu Kundur

Banyak kali juga Amie olah ayam masak lemak cili padi, tapi hanya sekali rasanya Amie kongsikan di dapur maya ini. Boleh klik DI SINI untuk resepi yang lalu.
Kali ini Amie kongsikan lagi Ayam Masak Lemak Cili Padi, tapi Amie tambahkan labu kundur pula. Apa sebab Amie masukkan labu kundur? Sebab sebelum ini kalau Amie renih sup ayam dengan labu kundur, timbul aroma yang lembut dan enak dari masakan sup tadi. Begitu juga, ketika Amie masak Manuk Ballahan Lahad (Amie akan kongsikan resepi masyarakat Bajau ini kemudian), aroma masakannya pun cukup menyelerakan!

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi sebelum ini Amie tak bubuh bawang putih atau bawang merah. Kali ini Amie masukkan....., saja nak ubah selera. Tapi tetap guna kunyit hidup. Kalau nak sedap, gunakanlah santan kelapa asli, bukannya santan kotak. Apa pun pilihan di tangan anda. Ikut selera dan senang masing-masing.
Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong 10 bahagian
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 kg labu kundur - buang kulit dan potong dadu
3 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugur
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk / kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
25 biji cili padi hijau dan merah - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
2 cm halia
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Jerang santan cair di dalam periuk bersama bahan tumbuk / kisar, serai. Biarkan mendidih.
2. Masukkan ayam, bersama labu kundur. Masak sehingga labu kundur menjadi lembut.
3. Tambahkan santan pekat, dan masukkan asam keping, garam / perasa pilihan.
4. Masak sehingga ayam empuk.


Nyum... nyummmm...

4 ulasan:

  1. Thanks your resipi,,, dlm masak lemak cili api nie, boleh tak klo kita tambahkan minyak?

    BalasPadam
  2. Thanks your resipi,,, dlm masak lemak cili api nie, boleh tak klo kita tambahkan minyak?

    BalasPadam
  3. Boleh juga gunakan minyak ...i
    kalau nak tumis dulu bahan perencahnya.

    BalasPadam