Pages

Khamis, 17 September 2015

Sup Tulang Rusa Dengan Akar Teratai

Entri Amie kali ini.... Sup Tulang Rusa Dengan Akar Teratai. Tak bubuh akar teratai pun tak apa. Boleh bubuh benda lain, kentang ke, betik mengkal ke...labu kundur ke... apa-apalah yang sedap di mata dan sedap di tekak....ahaks!

Tergoda tak dengan sup tulang rusa kat atas tu? He he hee... gear box you! Tu yang rebut-rebut nak makan lelemaknya....mmmm ternak kolestrol lagi!
Jom tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 kg tulang rusa
200 gram akar teratai - kupas kulit dan potong setebal 1/2 cm
1 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
7 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 4
garam & perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Rebus tulang rusa bersama semua bahan lain kecuali lada putih, daun bawang, daun sup dan bawang goreng sehingga daging pada tulang menjadi empuk. 
2. Perasakan dengan garam dan perasa pilihan lain.
3. Padamkan api dapur.
4. Hidangkan panas dan taburkan bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang ketika menghidang.

Tak susah mana pun nak menyiapkannya. Main rebus-rebus aje. Resepi ini pernah tersiar dalam Majalah SAJI Edisi Julai 2015.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan