Tergoda tak dengan sup tulang rusa kat atas tu? He he hee... gear box you! Tu yang rebut-rebut nak makan lelemaknya....mmmm ternak kolestrol lagi!
Jom tengok resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
1 kg tulang rusa
200 gram akar teratai - kupas kulit dan potong setebal 1/2 cm
1 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
7 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 4
garam & perasa pilihan secukupnya
Cara:
1. Rebus tulang rusa bersama semua bahan lain kecuali lada putih, daun bawang, daun sup dan bawang goreng sehingga daging pada tulang menjadi empuk.
2. Perasakan dengan garam dan perasa pilihan lain.
3. Padamkan api dapur.
4. Hidangkan panas dan taburkan bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang ketika menghidang.
Tak susah mana pun nak menyiapkannya. Main rebus-rebus aje. Resepi ini pernah tersiar dalam Majalah SAJI Edisi Julai 2015.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan