Siapa kata ikan masak taucu tak sedap.... jangan angkat tangan! Nanti kalau dah cuba dan rasa keenakannya... tentulah malu sebab dah angkat tangan... ahaks!
Amie kongsikan sekali lagi masakan bertaucu yang menjadi kegemaran anak-anak. Sebab apa Amie kata anak-anak gemarkan masakan ini? Sebab setiap kali masak ikan bubuh taucu anak-anak akan habis licinkan pinggan lauk, dan cari lagi di dapur kalau ada lebihan kuah di daam kuali! Mengolahnya pun tidaklah sesukar mana. Hanya perlu goreng ikan dan sediakan bahan-bahan untuk menumis taucu. Itu saja.
Tapi terlebih dahulu Amie ingin kongsikan gambar ikan alu-alu yang Amie ambil dari album Encik Google. Bukan apa, setiap kali Amie paparkan resepi ikan alu-alu, pasti ada yang bertanya.... macamana rupa ikan alu-alu itu? Nak paparkan ikan alu-alu yang dibeli, sudah siap dipotong dari pasar pulak, sebab semasa kami beli ikan itu, peniaga ikan tak mahu jual sekilogram tapi jual seekor yang beratnya 2.5 kg. Wokey, rupa ikan alu-alu @ barakuda @ barracuda seperti di bawah ini yea...
Biasanya ada dua jenis ikan alu-alu di pasaran iaitu alu-alu ekor warna putih dan alu-alu ekor warna kuning. Katanya alu-alu warna kuning lebih sedap. Amie biasa beli kedua-dua jenis... tak peduli warna kuning atau putih tapi memang benarlah kalau alu-alu ekor warna kuning isinya lebih sedap... tapi ikut citarasa masing-masinglah kaaann....Jom tengok resepinya yang mudah seperti di bawah ini:
Bahan-bahan:
4 keping ikan alu-alu (ikan apa-apa pun boleh) - lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
4 sudu makan taucu
2 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - mayang bulat
3 biji cili merah - hiris nipis
2 cm halia muda - hiris seperti batang mancis
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan secawan air
garam / gula secukup rasa
minyak
Cara:
1. Goreng ikan alu-alu hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Ambil 4 sudu makan minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bawang putih, cili merah, dan halia hingga terbit bau.
3. Masukkan bancuhan pati asam jawa dan biarkan kuah mendidih.
4. Masukkan ikan goreng tadi bersama bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Biarkan seketika dan padamkan api dapur.
Mari jodohkan Ikan Alu-Alu Masak Taucu ini dengan nasi panas! Bismillah....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan