Pages

Khamis, 30 April 2015

Kari Kepala Ikan

Jom pekena Kari Kepala Ikan hari ni...
Fuad & Fairuz ambil kuahnya saja, makan nasi dengan ikan goreng. Tak mahu makan kepala ikan! Anak-anak memang tak berminat dengan kepala ikan. Kata mereka, cuma kepala ikan! Bukan ada apa-apa yang boleh dimakan! Bagusnya anak-anak kami ni.... jadi hanya Amie dengan Encik Suami sajalah yang ratah kepala ikan! Amie... apalagi... bahagian mata ikan tu yang diterkam dulu!
 
 Jom kita tengok resepinya di bawah ini.


Bahan-bahan:
700 gram kepala ikan merah (pilihlah kepala ikan kegemaran masing-masing seperti kepala ikan jenahak, kerapu dll)
1 cawan santan pekat
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 2 cawan air
2 tangkai daun kari - lurutkan
4 sudu makan serbuk kari ikan
2 biji cili hijau - belah 2, tapi jangan putus
2 biji tomato - belah 2
garam / perasa pilihan secukupnya
1/3 cawan minyak

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Bahan penumis:
1 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1/2 sudu teh jintan putih kasar
1/2 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi

 Cara:
1. Panaskan minyak, dan tumis bahan penumis hingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar, diikuti dengan daun kari dan serbuk kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak.
3. Masukkan bancuhan air asam jawa dan biarkan mendidih.
4. Seterusnya masukkan kepala ikan, cili hijau dan tomato, diikuti dengan santan pekat.
5. Masak sehingga kepala kepala ikan masak sempurna.
6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.



3 ulasan:

  1. wah beso nya kepala tu Mie, kaknoor suka ni kepala sbb kurang sikit isi nya suka gigit tulang hahaaha

    BalasPadam
  2. Ini kalau kat kedai mamak nasi kandar mau puloh2 ringgit tu reganya sepinggan.

    BalasPadam