Pages

Rabu, 11 Februari 2015

Udang Goreng Pedas Rempah Briyani

Selamat malam....
Entri sebelum melelapkan mata.....

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan dan belah belakang - buang uratnya - kemudian gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng hingga masak - ketepikan
2 biji ubi kentang - kupas kulit - potong dadu kecil - goreng hingga masak - ketepikan
1/2 cawan kacang gajus goreng
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan keropok papadom siap digoreng dan diramas
15 biji cili padi - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - mayang kasar
3cm halia - hiris halus
1 sudu makan serbuk rempah briyani
1 sudu teh serbuk pati ayam
3 sudu makan mentega

Cara:
1. Panaskan mentega dan goreng bawang putih, bawang besar serta halia hingga wangi. 
2. Masukkan cili padi dan gaul rata.
3. Masukkan udang goreng, dan ubi kentang goreng diikuti dengan serbuk rempah briyani dan serbuk pati ayam.
4. Gaul sebati kesemua bahan.
5. Padamkan api dapur.
6. Taburkan keropok papadom yang sudah diramas, bawang goreng dan kacang gajus goreng ketika dihidang.

Maafkan daku teman....
Usah ditanya resepi ini dari mana sumbernya.
Resepi ini idea dan olahan Amie sendiri... !

4 ulasan: