Nak masak udang atau masak sayur kacang bendi? Malas nak buat kerja dua kali, jadi elok benarlah masak sekali harung!
Bahan-bahan:
15 biji kacang bendi - cuci - toskan - buang tampuk dan bahagian ekor - potong serong
15 ekor dang kertas saiz sederhana besar - bersihkan - buang kulit dan janggut - tinggalkan ekor
3 sudu minyak
1 sudu makan serbuk pati ayam
Bahan tumbuk:
15 biji cili padi minyak
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu makan udang kering - rendam hingga lembut
Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan udang dan balik-balikkan. Masak sehingga udang berubah warna.
3. Masukkan kacang bendi dan tutup kuali antara 2-3 minit.
4. Buka penutup kuali.
5. Perasakan masakan dengan serbuk pati ayam.
6. Gaul sekali dua.
7. Padamkan api dapur.
mengiurkan lah kak Amie~
BalasPadamNampak sedap tu kak Amie..wana pun suka makan bendi
BalasPadamheheh tak penah masak guna bendi slalu ngn kacang botor.. menarik..
BalasPadamadus jenjalan sini memang kenyang meratah bendi ni Mie hehe
BalasPadamT.kasih Amie krn mengingatkan K.Sham dgn resepi mudah tp lama sgt dah tak buat ni..
BalasPadammemang best la masakan Amie ni!
BalasPadamCt,
BalasPadamjemput...
Bbwana,
kakak suka tumis kering gini.
Adda,
sedap tau.
Kak Nooriah,
BalasPadamalhamdulillah kak :)
Shamsiah,
sama-sama kasih... ye, kadang2 kita terlupa juga.
Zanita,
tq Zanita... mudah aje kan.