Suka sangat makan kuih ni... di negeri bawah bayu nama dia kuih angin. Tak tahulah kalau di semenanjung apa namanya.
Pernah sekali cuba buat, kawan bagi resepi tapi tak jadi..... tapiiii rasanya sedap!
Taklah banyak sangat bahan yang digunakan, cuma tepung pulut dengan kelapa parut serta gula merah atau gula melaka saja. Kawan kata kuih angin ni kena kukus. Kita pun kukuslah... tapi tak sama hasilnya macam yang selalu kita beli.
Ada sesiapa yang tahu.... boleh kongsi dengan Amie tak?
rasanya kalau kat sini dipanghil kuih dangai kot..mcm pernah makan, tapi tak pernah cuba buat plak..
BalasPadammacam kuih dangai...tp kuih dangai dibakar bukan kukus.
BalasPadamkuih dangai ni...resepi ada di web myresepi.com...cer carik..
BalasPadamwana macam pernah nampak kuih tu tapi x pernah makan..:)
BalasPadammungkin resipi kuih dangai tapi dikukus.
BalasPadamCik Sal,
BalasPadamsaya pun biasa dengar kuih dangai, tapi tak pernah makan.
Ita,
kuih angin ini dikukus.
AnisahA,
dah cari tapi resepi tak sama sebab kuih ni tengah-tengah bubuh gula merah / melaka.
Bbwana,
BalasPadamselalu dijual di gerai, di pasar2...
Zanita,
yaa... saya pun keliru...
Mencari telor sotong , ketam lembut, udang lipan, telor ikan tuna , ayam pandan 2 perisa 1. hot & spicy 2. saty & siput buloh / pepahat belum pernah rase cube beli dulu pasti tidak akan menyesal
BalasPadamberminat boleh pm/whtsap sy di
012-6323635/ 017-2710304
stok sangat limited kerana terlalu banyak permintaan
jika berminat untuk menjadi sub- agent di kawasan anda blh pm/whtsp sy
012-6323635 / 017-2710304
kak amie..lebih jelas lagi cari 'kuih dangai gula melaka'...oleh kak fida di sini..http://www.myresipi.com/top/detail/8274..saya dah penah try juga...sedap, fav mak saya.
BalasPadamAnisahA,
BalasPadamterima kasih banyak.... nanti saya cuba google.
Ni bukan kuih abuk abuk ker? Kat melaka dia org balut ngan daun pisang gak tapi bentuk kon.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamsy rasa d sarawak kuih ne d panggil kuih kutu
BalasPadamtp kami guna hampas ubi kayu utuk buat yg atas n bawah tu
tengah tu letak gula apung(lebih kurang macam gula merah)
sy rasa d sarawak kuih ne d panggil kuih kutu
BalasPadamtp kami guna hampas ubi kayu utuk buat yg atas n bawah tu
tengah tu letak gula apung(lebih kurang macam gula merah)
Bukan kukus. Kena bakar dlm oven
BalasPadam