Pages

Isnin, 13 Oktober 2014

Resepi Penduci Mulut Yang Sedap: Puding Pandan Strawberi

Lama tak memuding. Sesekali nak juga menikmati hidangan manis sebagai pencuci mulut di hujung minggu.Tapi manis-manis manja sajalah yea.... dan tambah sikit manis-manis masam di bahagian atasnya. Amie buat Puding Pandan Strawberi. Tak adalah nak rajin membuat jus pandan, cuma guna emulco pandan dengan perasa pandan saja. Buah strawberi saja yang Amie kisar, tapi nak warna lebih cantik menyerlah Amie tambahkan sedikit strawberi emulco.

Puding Pandang Strawberi ini Amie buat petang kelmarin. Ada beberapa keping lebihan roti Gardenia untuk sarapan paginya, jadi sebelum sampai tarikh luput eloklah Amie manfaatkan untuk dijadikan puding. Rupanya Encik Suami suka sangat makan terutama yang bahagian merahnya tu... termasuklah Firdaus sekali!

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar seberat 20 gram
4 keping roti Gardenia
20 biji strawberi - kisar tanpa air
5 cawan air
250 ml susu cair
1 1/2 cawan susu pekat - terpulang ikut kemanisan yang dikehendaki, boleh kurangkan atau lebihkan
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pandan emulco
sedikit strawberi emulco
1 sudu teh perasa pandan

Cara:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga agar-agar larut.
2. Satukan roti gardenia bersama susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan kisar hingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk berisi agar-agar yang dimasak tadi dan didihkan sehingga mendidih.
4. Ambil 2/3 daripada bahan tadi dan masukkan dalam sebuah bekas. Tambahkan emulco pandan dan perasa pandan. Tapis dan kemudian masukkan dalam acuan pilihan dan sejukkan.
5. Selebihnya, 1/3 bahan tadi campurkan dengan strawberi kisar dan emulco strawberi. Tapis dan kemudian sudukan perlahan-lahan di atas puding perasa pandan.
5. Sejukkan sebelum dinikmati.


Jom... siapa cepat dia dapat! Yang dibelakang tu tengok bekas kosong aje erkkk...

3 ulasan: