Pages

Jumaat, 15 Ogos 2014

Sambal Colek Warisan Bonda Mentua

Masih terbayang jelas di ruang mata bagaimana Allahyarhamah MIL sedang menyiapkan sambal colek (atau colet mengikut sebutan tradisinya) sebagai pelengkap hidangan terutama untuk santapan tengahari. Bukan main berselera sekali Amie tengok FIL colek sambal tadi dengan terung goreng!
Kesemua bahan yang digunakan akan digoreng termasuk belacan, bawang merah dan bawang putih serta cili padi. Dan kemudian ditumbuk lumat bersama sedikit garam dan perasa pilihan. Biasanya MIL akan perahkan jus limau nipis, dan jarang benar Amie lihat penggunaan kus limau kasturi. Mungkin disebabkan memang ada sepohon limau nipis yang berbuah lebat di belakang rumah MIL kot.... he he heheh... sebenarnya sekarang ni susah sangat nak dapat limau nipis, dan kalau ada pun harganya sudah tentulah mahal dan buahnya pun tidaklah sebesar mana sebagaimana  buah limau nipis MIL.


Bahan-bahan:
1 genggam cili padi - hiris kasar
5 ulas bawang putih - hiris kasar
10 biji bawang merah - hiris kasar
3 cm belacan
7 biji limau kasturi - perahkan jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukup rasa
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih serta bawang merah hingga layu.
2. Kemudian masukkan belacan dan cili padi.
3. Setelah belacan naik bau, angkat bahan gorengan tadi dan masukkan ke dalam lesung.
4. Tambahkan sedikit garam / gula / perasa pilihan.
5. Tumbuk hingga lumat.
6. Gaul bersama perahan jus limau kasturi.
7. Sedia untuk dihidangkan bersama ulam-ulaman pilihan.


1 ulasan:

  1. assalam Mie, adusss terliurrr nya tengok sambal warisan bonda tu meleleh2 dah ni

    BalasPadam