Pages

Rabu, 27 Ogos 2014

Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi Dengan Cekur

Ada 1.5kg ikan patin tersimpn beberpa hari dalam peti sejuk. Kami beli siap buang isi perut dan di potong-potong. Diringkaskan cerita kalau ambil bahagian isinya dan pisahkan kepala-kepalanya, agak-agak semuanya seberat 1 kg kot.... Pada mulanya Amie nak panggang ikan patin, dan kemudian tuangkan santan siap berperecah cili padi dan daun cekur, atau dalam bahasa kami di sbeut 'pecel'. Selalaunya orang buat 'pecel lele' tapi Amie tak ada lele (ikan keli), dan yang ada cuma ikan patin. Fikir dua tiga kali macam malas pulak nak panggang ikan. Jadi Amie pun goreng sajalah ikan patin, dan kemudian masak ala-ala pecel gitu... Amie buat ni pun sebab pernah sekali balik kampung, dan kakak hantar semangkuk ikan keli goreng masak santan campur cekur!


Fuad memang suka sangat ikan patin. Ini kali pertama Fuad makan masakan begini. Bila Amie tanya, okey tak? Okey... katanya! Dia tak kisah pun kita bubuh apa... sebab sesetengah orang yang tak biasa dengan bau cekur memang susah sikit nak makan! Alhamdulillah... mudah-mudahan anak-anakku boleh dibawa ke tengah dan ke tepi majlis makan di tempat orang he hehehhe...


Bahan-bahan:
1 kg ikan patin - bersihkan dan potong ikut suka - gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit
500 ml santan dari sebiji kelapa
1 keping asam gelugur  (jika asam gelugur terlalu masam, gantikan dengan sedikit pati asam jawa atau sedikit perahan jus limau nipis atau kasturi sahaja)
garam 
gula - pilihan (Amie tak bubuh gula sebab pati santan yang pekat sudah memiliki rasa manis)

Bahan tumbuk:
1 genggam cili padi hijau
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
4 biji ubi cekur

Cara:
1. Goreng ikan patin hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Masukkan santan, asam gelugur, garam dan bahan tumbukke dalam periuk.
3. Didihkan dengan api kecil sehingga semua bahan menjadi sebati.
4. Masukkan ikan pation goreng, dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat.
 


Silalah cuba resepi ini.... ada berani?

5 ulasan:

  1. Salam Amie...ikan patin gak kesukaan atie..klu buat panggang cicah air asam...sedapnyaaa!!!!

    BalasPadam
  2. Memang ada kelainan ikan patin masak cekur ni...selalu nampak ikan patin masak tempoyak...menyelerakan bah...

    BalasPadam
  3. ikan patin masak apa pun sodappp je Mie

    BalasPadam
  4. Campur kencur.. waduh enak eh.. bau nye..rasanye.. nikmat sungguh!

    BalasPadam
  5. wah sedap betul ni,makan pula dengan nasi panas mesti bertambah.

    BalasPadam