Pages

Sabtu, 26 April 2014

Roti Chapati & Kari Kambing (Lamb)

Jumpa lagi....
Malam ni makan roti chapati jenama Kawan.
Panaskan atas kuali antara 1-2 minit. Jadi untuk 10 keping roti chapati, taklah sampai setengah jam mengadap kuali.
Pencicahnya sudah tentulah Kari Kambing (Lamb), yang menjadi kegemaran anak-anak.


Amie bubuh yogurt asli dalam Kari Kambing. Entah apa yang membuatkan anak-anak suka makan kari. Agaknya memang betullah kata orang.... aroma kari mampu membangkitkan selera! Seperti biasa Amie bubuh banyak bawang besar dan tomato dalam resepi kari, sebab memang sukakan rasa kuah kari yang manis-manis manja tu!


Resepi : Kari Kambing (Lamb)
Bahan - bahan:
700 gram daging bebiri muda (lamb) - potong ikut saiz yang disukai
4 biji kentang - kupas dan potong dadu
6 biji tomato - potong dadu
3 biji bawang besar - mayang kasar
2 tangkai daun kari - lurutkan
4 sudu makan serbuk kari daging
4 sudu makan yogurt asli
1 cawan santan pekat
2 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan penumis:
3 ulas bawang putih - hiris halus
5 biji bawang merah - hiris halus
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh jintan manis

Bahan kisar:
7 biji cili kering 
3 cm halia
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
 1 sudu teh jintan putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng daun kari serta bahan penumis hingga wangi. 
2. Masukkan bahan kisar serta sebuk kari dan masak sehingga pecah minyak. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air dan gunakan api sederhana panas.
3. Masukkan bawang besar dan tomato, serta daging.
4. Gaul seketika dan biarkan sehingga daging masak.
5. Masukkan yogurt asli, dan tambah air lagi jika perlu.
6. Setelah daging agak empuk, masukkan kentang diikuti dengan santan.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Setelah daging & kentang empuk, dan terbit minyak, padamkan api dapur.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan