Pages

Ahad, 30 Mac 2014

Ketam Masak Kam Heong

Lama dah dia menunggu di bawah ni.... sampai termenung menopang dagu dengan sepitnya!
Alahai Ketam Masak Kam Heong.... marilah kami ratah-ratah kamu ha hahaaha....


Orang kata kalau nak menikmati ketam, jangan makan dengan nasi. Ratah-ratah gitu je.... Iyo.... iyolaaa tu... sebab dua tangan kena buat kerja! Mmmm.. tunggu apa lagi! Marilah sama-sama 'gasak' ini ketam! Lepas tu baru kita tengok resepinya.

Bahan-bahan:
3 ekor ketam seberat 1kg
7 ulas bawang putih cincang
3/4 cawan udang kering  
2 sudu besar serbuk kari
3 tangkai daun kari 
2 batang serai - hiris halus
2 biji cili merah - hiris (boleh gunakan cili padi jika suka lebih pedas)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam - kisar
1/3 cawan minyak

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam  sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari, hirisan serai serta cili merah / padi dan goreng seketika.
5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
6. Masukkan ketam dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Angkat dan hidangkan.



Alahai.... dapat sos yang menyelaputi kulit ketam pun sodap!

JANGAN LUPA BUAT RAKAN-RAKAN BLOGGER YANG INGIN MENYERTAI AMIE'S 1st GIVEAWAY. LUANGKAN SEDIKIT MASA ANDA UNTUK MENCORETKAN KENANGAN DEBAR MENANTI KELAHIRAN.
SILA KLIK DI SINI UNTUK SYARAT-SYARAT PENYERTAAN DAN

DI SINI
UNTUK MELIHAT HADIAH YANG DITAWARKAN!
TARIKH TUTUP PENYERTAAN PADA 7 APRIL 2014!
JOM KAWAN-KAWAN.... ABADIKAN KENANGAN TERINDAH DALAM HIDUP ANDA UNTUK DIKONGSI BERSAMA KAMI!

3 ulasan:

  1. perghhh, ketam peberet anak2 Liza ni..

    BalasPadam
  2. sedapnya terliur rasa nak masak stok ketam yang beli kat pasar borong resepi ni..

    BalasPadam