Amie berkesempatan menikmati hidangan Ayam Bakar Bumbu Bali buat kali pertama di Kampung Daun Culture & Cafe semasa kunjungan ke Bandung beberapa tahun lalu. Memang kami tidak mungkin dapat melupakan suasana tempat makan yang begitu nyaman, santai dan rasanya kalau boleh nak tidur-tidur je di dalam 'wakaf' yang disediakan khusus untuk para pengunjung yang menanti pesanan hidangan pilihan! Kalau nak diceritakan memang tak akan ada penghujungnya... jadi jika anda berpeluang bercuti ke Bandung, jangan lupa luangkan masa untuk ke Kampung Daun Culture & Cafe.
Daging ayam yang digunakan sudah tentunya ayam kampung, dan hidangan Ayam Bakar Bumbu Bali untuk kami merupakan 'separuh' daripada seekor ayam setiap seorang disebabkan saiznya yang kecil. Mereka tidak gunakan 'ayam negeri' atau daging ayam ternak seperti dalam kebanyakan (malah keseluruhan) masakan di tempat kita.
Untuk resepi Ayam Bakar Bumbu Bali ini bolehlah klik DI SINI : CONTYFOOD.BLOGSPOT. Terima kasih di atas perkongsian resepi yang enak ini. Di bawah ini Amie paparkan resepinya:
Resepi : Ayam Bakar Bumbu Bali
Sumber : COUNTYFOOD.BLOGSPOT
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong sesuai dengan selera anda
2 lembar daun salam
lengkuas seukuran 1.5 ruas jari - memarkan (ketuk)
4 sendok teh air asam jawa
4 lembar daun jeruk (daun limau purut) buang tulang daunnya
1 sendok makan kecap manis
1 sendok makan gula merah yang telah disisir
200 ml air kelapa
garam & gula pasir secukupnya
minyak goreng secukupnya untuk menumis
Bumbu yang dihaluskan:
10 siung bawang merah
5 siung bawang putih
3 buah cabai merah kerinting
3 buah cabai rawit
1 sendok teh terasi yang telah digoreng kemudian disisir
3 butir kemiri-disangrai
jahe seukuran 1.5 ruas jari
Cara:
1. Panaskan minyak goreng untuk menumis.
2. Tumis bahan atau bumbu yang telah dihaluskan hingga harum.
3. Tambahkan daun salam, lengkuas dan daun jeruk. Tumis hingga bumbu halus matang.
4. Tambahkan kecap manis, air asam jawa, garam dan gula pasir. Aduk hingga tercampur rata.
5. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong. Aduk sehingga semua bahagian ayam terlumuri bumbu.
6. Tuangkan air kelapa dan masak hinggakuah mengering.Matikan api kompornya.
7. Siapkan alat pemanggang untuk memanggang ayam.
8. Bakar ayam hingga berubah warna.
9. Sebentar lagi Ayam Bakar Bumbu Bali siap dihidangkan.
Tips membuat Ayam Bakar Bumbu Bali:
1. Setelah dicuci bersih, balur daging ayam dengan jeruk nipis untuk hilangkan bau amisnya.
2. Jumlah cabai yang digunakan sesuai dengan selera.
3. Supaya tidak lengket, oles alat pemanggang dengan minyak goreng.
"I am submitting this post to Asian Food Fest: Indonesia hosted by Alice from I Love. I Cook. I Bake"
mengancam ayam tu kak...
BalasPadamAssalam kak amie..pekaba?
BalasPadamkalau menu ayam kat umah ni..kompom laris punya...masuk list dulu
ayam bakar ini sedap sekali, saya suka sekali makan ini dengan sambal dan nasi panas yang banyak hehehehe...
BalasPadam