Pages

Isnin, 3 Februari 2014

Nasi Briyani Udang Masala

Akhirnya siap juga Nasi Briyani Udang Masala yang didam-idamkan! Encik Suami pulak asyik tertinjau-tinjau semasa mencuci kereta menanti dipanggil untuk makan! Maklum sajalah.... aroma Nasi Briyani Udang Masala terkeluar dari pintu dapur! 


Amie rujuk NASI BRIYANI UDANG MAMAK HAJI dan juga NASI BRIYANI UDANG MASALA CHEF ZAM. Kemudian Amie pun ikutlah mana yang lebih mudah cara pengolahannya.


Untuk gambar udang di atas tu, Amie ikut langkah Mamak Haji dengan memerap udang terlebih dahulu bersama pes bawang putih dan halia serta jus lemon. Tapi... haiiyyaaa... dah habis santap baru perasan tak belah belakang udang dan buang uratnya!


Bagi yang belum pernah melihat saffron (gambar atas)... inilah rupanya!



Mamak Haji kata buah pelaga tu kena kopek, ambil isinya saja... inilah kali pertama Amie kopek buah pelaga! Selama ni kalau masak, campak je bulat-bulat buah pelaga tu, tak tau apa isi di dalamnya!


Sila ke dapur Mamak Haji atau ke dapur Chef Zam untuk resepinya ya...




Ada masa nanti Amie akan kongsi resepinya.



1 ulasan:

  1. Amieeee laparrrrrrrrrrrr tengok nasi ni perut ku berbunyiii sbb makan b4 magrib tadi adusss

    BalasPadam